13.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Putin razglasil delno mobilizacijo v Rusiji. Ukaz je že podpisan

Piše: C.R. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v vnaprej posnetem govoru, ki so ga nameravali predvajati že včeraj zvečer, potem pa so ga preložili na danes, razglasil delno vojaško mobilizacijo. Ustrezen odlok je že podpisal, ukrep začne veljati danes.

 Dejal je, da bodo mobilizirani samo tisti ruski državljani, ki so v rezervi, predvsem pa tisti, ki so služili v vrstah oboroženih sil Ruske federacije, imajo določene vojaške poklice in ustrezne izkušnje. Hkrati, je še rekel Putin, bodo vpoklicani pred napotitvijo v enote nujno opravili dodatno vojaško usposabljanje.

Po Putinovih besedah bi morala ruska vlada takoj rešiti vsa vprašanja materialne, resursne in finančne podpore obrambnim podjetjem, (kot je Wagner). »Vladi in ministrstvu za obrambo sem že dal navodila, da v celoti in v najkrajšem možnem času določi pravni status prostovoljcev in borcev LNR in DNR. Ta mora biti enak statusu redne vojske, vključno z zdravstveno oskrbo in socialnimi garancijami,« je dejal Putin.

Putin, ki se je oglasil dan po tistem, ko so v štirih regijah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale tako imenovane »referendume« o priključitvi k Rusiji (te naj bi pripravili med 22. in 27. 9.), je izjavil še, češ da je mobilizacija nujna za »zaščito« ljudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini.

Kot je UNIAN poročal že prej, je 20. septembra nekdanji poveljnik ameriških sil v Evropi, strokovnjak iz washingtonskega Centra za analizo evropske politike, upokojeni ameriški general Ben Hodges dejal, da bo, če bo v Rusiji mobilizacija, trajalo nekaj mesecev, da se opremi in izuri nove vojake, preden jih pošljejo v vojno v Ukrajino.

Vir: UNIAN

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine