10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Putin prisegel za četrti predsedniški mandat

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prisegel za četrti mandat predsednika Rusije. Na slovesnosti v Kremlju, ki se je je udeležilo okoli 5000 gostov, je prisegel, da bo branil svojo domovino, ščitil interese njenih državljanov in spoštoval ustavo.

Dolgoletni voditelj, ki za mnoge Ruse pooseblja zagotovilo za stabilnost države, je gladko zmagal že v prvem krogu predsedniških volitev 18. marca in s 76,7 odstotka podpore dosegel svoj najboljši volilni rezultat.

65-letni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na letošnjih volitvah ni imel prave konkurence, saj so glavnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega izločili iz tekme. S Putinom se je pomerilo sedem kandidatov, med katerimi je največ podpore, 11,8 odstotka, zbral kandidat komunistične partije Pavel Grudinin.

To bo verjetno zadnji Putinov mandat, saj ruska ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna mandata. V preteklosti ga to sicer ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj. Po tem scenariju bi bil star 77 let, ko bi se poskušal vrniti v Kremelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine