21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Putin naj bi izkoriščal za vojno mlade fante iz odročnih regij

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Ruske separatistične sile v Donbasu v Ukrajini so utrpele veliko število žrtev, so v sredo poročali uradniki britanske obveščevalne službe. Žrtve naj bi terjale 55 odstotkov njenih prvotnih sil. Britanska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da Rusija načrtuje napotitev velikega števila rezervnih enot v Donbas, da bi pokrila izgube. Po poročanju tujih medijev pa je dodala, da so bile proruske sile opremljene z zastarelim orožjem in opremo.

Ruski separatisti v vzhodni ukrajinski regiji Doneck so po lokalnih podatkih, ki jih navaja britanska obveščevalna služba, izgubili več kot polovico svojih borcev. Donecke oblasti pa so priznale, da so od začetka leta izgubili 2128 vojakov, ranjenih pa naj bi bilo 8897.

Doneška milica je izgubila 55 odstotkov svojih prvotnih sil, kar pa potrjuje trditev, da Vladimir Putin še vedno za svoj boj koristi vojake izven večjih ruskih mest, predvsem iz podeželskih in oddaljenih regij Ruske federacije ter iz separatističnih območij Donbasa in Čečenije. Pri tem ne smemo pozabiti tudi Putinovih plačancev iz enote Wagner. O svojih žrtvah ruske oblasti od 25. marca niso poročale, zato je o številu mogoče le domnevati, vendar Ukrajina ocenjuje, da je Rusija do zdaj izgubila več kot 34.000 svojih vojakov, to pa jo je tudi prisililo k uporabi rezervne sile in plačancev.

Ruske sile so izčrpane in brez vojne morale

Dejstvo, da je Rusija v Donecku izgubila več kot polovico svojih vojakov, je po mnenju britanskega obrambnega ministrstva posledica izčrpanosti ruskih in proruskih sil v Donbasu, ob tem pa so poudarili, da je tudi njihovo orožje precej zastarelo, zaradi česar so bili vojaki tudi brez vojne morale. Vojaški komentatorji napovedujejo, da se Rusija zaradi pomanjkanja proruskih enot v Donbasu verjetno pripravlja na napotitev velikega števila rezervnih enot v to regijo, kjer se nadaljujejo intenzivni topniški boji. Glede na podatke, da je rusko vodstvo določilo 26. junij kot rok za dosego upravne meje regije Lugansk, je naslednji teden za ruske sile odločilen.

Foto: epa

Moskva je samo dva dni pred februarskim začetkom invazije priznala samooklicani Ljudski republiki Doneck in Lugansk, temu pa se je prejšnji teden uprl predsednik Kazahstana. Kot v znak demonstracije je moskovski svet v preteklem tednu spremenil naslov ameriškega veleposlaništva v ruski prestolnici, ki je bilo doslej v ulici Bolšaja-Devjatinskaja, zdaj pa je na Ljudskem trgu 1 v Donecku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine