-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Putin kritičen do »progresivnih« vrednot

Piše: A. S.

Ruski predsednik se je udeležil osemnajstega letnega srečanja ruskega pogovornega kluba Valdai, ki je potekalo med 18. in 21. oktobrom pod imenom »Globalen pretres 21. stoletja: Posameznik, vrednote in država«. V svojem govoru, ki je trajal nekaj ur,je bil Putin kritičen do današnjih »progresivnih« vrednot, ki jih najbolj zagriženo zagovarjajo »prebujenci« oziroma »woke« levica. 

Putin se je v svojem govoru čudil, da se v državah, ki verjamejo, da so glavne nosilke napredka, pravzaprav razvija nekakšna oblika paralize. »Seveda to kar se dogaja ni naša stvar,družbeni in kulturni pretresi, ki se dogajajo v nekaterih zahodnjaških državah, kjer nekateri verjamejo, da so agresivno brisanje celih strani lastne zgodovine, pozitivni ukrepi v prid manjšin in zahteve po zavračanju tradicionalnih interpretacij in temeljnih vrednot glede matere, očeta in družine ter razlik med spoloma velik napredek pri obnovitvi družbe«, je rekel ruski predsednik.

Ob tem je opozoril, da taktike, ki smo jim danes priča in se nanašajo na »družbeni napredek«, ki naj bi ustvaril novo zavest za človeštvo, niso nič novega. »To smo v Rusiji že videli«, je rekel in nadaljeval: »Pri nas se je to zgodilo po revoluciji leta 1917, ko so boljševiki sledili naukom Marxa in Engelsa. Tudi oni so razglasili, da bodo spremenili tradicionalen, političen in ekonomski način življenja, kot tudi samo bistvo morale, ki je temeljni princip zdrave družbe.« Putin je prav tako poudaril, da so boljševiki hoteli »uničiti večstoletne vrednote in znova definirati medčloveške odnose«, kar je vključevalo tudi spodbujanje ovajanja lastne družine oblastem. Dodal je, da je bilo vse to tudi takrat prikazano kot »pohod napredka«

V nadaljevanju je rekel, da se to znova dogaja in dodal, da tudi marksisti niso nikakor prenašali mnjenj, ki se niso skladala z njihovim prepričanjem. »Mislim, da nas to spominja na sedanja dogajanja. Z začudenjem opazujemo, da se stvari, ki jih je Rusija pustila daleč za seboj, dogajajo v zahodnih državah«, je opozoril in pri tem izpostavil, da se je »boj za enakost in proti diskriminaciji« prelevil v agresiven dogmatizem, ki meji na absurdnost. Ob tem se je dotaknil predvsem vse bolj pogostega izključevanja klasičnih avtorjev iz učnih programov: »V šolah in na univerzah več ne učijo o velikih avtorjih preteklosti, kakršen je Shakespeare, saj se smatrajo za nazadnjaške klasike, ki niso razumeli pomembnosti spola ali rase«.

Putin se je v svoji kritiki »progresivne« ideologije dotaknil tudi zabavne industrije, ki je eno glavnih sredstev kulturnega marksizma. Ob tem je Hollywood primerjal s sovjetskim uradom za propagando: »V Hollywoodu obstajajo smernice kaj se lahko počne v filmih, koliko likov in igralcev naj se vključuje in katerega spola in rase morajo biti. Včasih je vse to celo bolj strogo določeno od tega kar je počel urad za propagando sovjetskega komunističnega partijskega centralnega komiteja«. Ruski predsednik je prav tako mnenja, da se je »boj proti rasizmu« preobrazil v »novo kulturo izključevanja in v obratno diskriminacijo, v obratni rasizem«.

Prav tako je bil ruski predsednik v svojem govoru kritičen tudi do novih spolnih teorij: »Veste, marksisti so govorili, ne le o nacionalizaciji lastnine, temveč tudi o nacionalizaciji žensk. Zagovorniki novih taktik pa gredo tako daleč, da hočejo eliminirati celoten pojem moškega in ženske, tiste, ki si drznejo trditi, da moški in ženske obstajajo, ter da gre za biološko dejstvo, pa hočejo praktično izgnati. Starš št. 1, starš št. 2, ali pa starš, ki je rodil. Namesto materinega mleka, človeško mleko. Vse to pa se uporablja samo zato, da tisti, ki niso prepričani o svoji spolnosti ne bi bili užaljeni.«

Putin je v celotnem govoru večkrat poudaril predvsem že omenjeno dejstvo, da »to ni nič novega«. Rekel je, da so v 20. letih prejšnjega stoletja Sovjeti ustvarjali tako imenovani »novogovor«, saj so s tem hoteli zgraditi novo zavest in nove vrednote, posledice tega pa je po njegovem mnenju čutiti še danes. »Grozovito je, da se od zelo zgodnjih let uči otroke, da deček zlahka lahko postane deklica in da se jim to vsiljuje. Starše se odriva vstran in se pusti otrokom, da odločajo o stvareh, ki jim lahko uničijo življenje«. Putin je prepričan, da gre, če rečemo bobu bob, pri tem pravzaprav za zločin proti človeštvu in proti resničnemu napredku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine