19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Putin in Erdogan naj bi se danes pogovarjala predvsem o Siriji – kaj pa njun odnos do Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin danes v Moskvi gosti turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Po napovedih se bosta predsednika v pogovorih posvetila predvsem Siriji ter dvostranskim odnosom med državama.

 

 

Erdogan je dva dni pred obiskom v Moskvi napovedal, da se namerava z ruskim predsednikom pogovarjati predvsem o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije.

Rusija si na drugi strani prizadeva, da bi po napovedanem umiku ameriške vojske iz države nadzor nad vzhodom Sirije in kasneje nad celotno državo imel sirski režim pod vodstvom Bašarja al Asada.

Turški predsednik je nedavno tudi ocenil, da lahko Ankara premaga skrajno skupino Islamska država v Siriji s tehnično in finančno pomočjo ZDA. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer minuli mesec napovedal umik ameriške vojske iz Sirije. Prav umik ZDA iz Sirije naj bi tako Rusiji kot Turčiji dal priložnost, da povečata obseg svojega delovanja v državi.

Turčija in Rusija si sicer skupaj z Iranom že več mesecev prizadevata, da bi končno dosegli dogovor o trajni povojni ureditvi za Sirijo, kjer državljanska vojna divja že skoraj osem let. Tako Rusija kot Iran veljata za podpornika Asadovega režima, medtem ko Turčija podpira zmerno sirsko opozicijo.

Po ocenah različnih opozicijskih aktivističnih skupin je vojna v Siriji doslej zahtevala od 360.000 do 560.000 smrtnih žrtev. Po podatkih Združenih narodov je zaradi vojne v Siriji razseljenih šest milijonov sirskih državljanov, okoli pet milijonov jih je zbežalo iz države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine