13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Putin bo nadzoroval vojaške vaje ob naraščajočih napetostih zaradi Ukrajine

Piše: C. R.

Rusija je v petek napovedala obsežne vaje svojih jedrskih sil medtem, ko se napetosti z zahodom stopnjujejo zaradi domnev, da ima na meji z Ukrajino okoli 150.000 vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo predsednik Vladimir Putin nadzoroval vaje strateških sil s streljanjem balističnih in manevrirnih raket. Namen vaj je “preveriti stanje pripravljenosti” sodelujočih sil in “zanesljivost strateškega jedrskega in nejedrskega orožja”, je sporočilo ministrstvo. Ameriški predsednik Joe Biden je dan pred tem izrekel strašno opozorilo in dejal, da analitiki ne vidijo znakov deeskalacije. “Vsi znaki, ki jih imamo, kažejo, da so pripravljeni iti v Ukrajino, napasti Ukrajino,” je Biden dejal novinarjem v Beli hiši. Dejal je, da imajo ZDA “razloge za prepričanje”, da je Rusija “vpletena v operacijo pod lažno zastavo, da bi imela izgovor za vstop”, ni pa navedel več podrobnosti.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je za Euronews povedal, da bi Rusija lahko izvedla “operacijo pod lažno zastavo”, da bi upravičila vdor čez mejo. “Videli smo poskuse Rusije, da bi […] uprizorila dogodek in ga nato uporabila kot izgovor za napad na Ukrajino. To seveda še povečuje resnost razmer,” je dejal.

Kremelj je večkrat dejal, da ne namerava napasti Ukrajine vendar je od Zahoda zahteval zagotovila, da se Nato ne bo širil v Ukrajino ali druge nekdanje sovjetske republike. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je v Evropi, da bi razpravljal o krizi je postavil pod vprašaj nedavne ruske trditve, da se bodo nekatere enote umaknile z meje. “Videli smo, da so se nekatere od teh enot približale meji,” je dejal. “Videli smo celo, da so si naredili zaloge krvi. Tovrstnih stvari ne počneš brez razloga in zagotovo jih ne počneš, če se pripravljaš na pakiranje in odhod domov.”

Nekateri so zaskrbljeni, da bi lahko bila morebitna pretveza za invazijo povezana s separatističnim konfliktom na vzhodu države, kjer je v zadnjih dveh dneh prišlo do obstreljevanja in očitnih kibernetskih napadov. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi so poročali o več kot 500 eksplozijah preden so se zvečer napetosti umirile ukrajinske oblasti in separatisti pa so si izmenjali obtožbe zaradi obstreljevanja. V četrtek so se sestali obrambni ministri Nata in razpravljali o krepitvi obrambe v vzhodni Evropi zaradi strahu, da bi nasilje v vzhodni Ukrajini lahko sprožilo širši konflikt.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine