4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Puigdemont izpuščen, danes se vrne v Bruselj

Piše: Jože Jan

Po preživetem dnevu v sardinskem zaporu je Carles Puidgemont v soboto prejel odlok italijanskega pravosodja s katerim so mu odredili svobodo, moral pa se bo vrniti 4. oktobra na sodišče v Sassariju. 

Vodja katalonske neodvisnosti je bil po izpustitvi sprejet v središču Alghera z ovacijami 800 kataloncev. Puidgemont se je potem srečal s predsednikom katalonskega Generalitata in s sardinskimi oblastmi (predsednikom regije Christianom Solinasom in županom Mariom Conocijem). 

Puigdemont je javno obtožil špansko vlado Pedra Sancheza, da stoji za njegovo aretacijo. »To ni naša zasluga. Od španske države smo imeli veliko pomoč.« je ironično izjavil . 

Bivši predsednik Generalitata, ki je julija izgubil imuniteto kot evropski poslanec in je v četrtek bil aretiran na Sardiniji, čaka, da se italijansko pravosodje odloči o veljavnosti mednarodne prošnje za aretacijo, ki ga je izdalo špansko sodišče. Danes se bo vrnil v Belgijo, čeprav zagotavlja, da se bo 4. oktobra znova vrnil na Sardinijo, da bo stopil pred sodišče v Sassariju.  

Predsednik katalonske vlade, Pere Aragonès, je po srečanju s Puigdemontom zagotovil, da »Puigdemontova svoboda no bo popolna, dokler se ne bo smel vrniti v Španijo kot svoboden državljan in bodo vsi odloki za njegovo aretacijo umaknjeni. Nemčija, Italija in Belgija so že pokazale, da ni bil storjen noben  zločin«, je dejal, ko je omenil zavrnitev teh držav, da bi Puigdemonta izročile Španiji. 

Gonzalo Boye, Puigdemontov odvetnik, je dejal »Pravosodna strategija je enaka kot vedno. Vedno smo se pojavili pred sodišči vseh demokratičnih držav, ki so nas poklicali. In tako bomo nadaljevali.« 

Italijanski pravni viri menijo, da bo po vsej možnosti italijanski sodnik zadevo arhiviral in ne bo nadaljeval z izročitvijo Puigdemonta španskim oblastem. 

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine