4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Prvi ruski vojaki prispeli v Belorusijo, kjer se bodo pridružili novi vojaški skupini

Piše: C. R., STA

Belorusijo so prispeli prvi ruski vojaki, ki bodo delovali v novi skupni vojaški skupini, so danes sporočile beloruske oblasti, potem ko je Minsk v začetku tedna napovedal nameščanje skupne regionalne skupine oboroženih sil za obrambo državne meje pred ukrajinsko grožnjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V Belorusijo so prispeli prvi vlaki ruskih vojakov, ki sestavljajo regionalno vojaško skupino,” je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo, pri čemer števila ruskih vojakov ni navedlo.

Ministrstvo je objavilo tudi fotografije vojaških vlakov in tovornjakov ter ruskih vojakov, ki jim dobrodošlico s kruhom in soljo izražajo ženske, oblečene v narodno nošo, poroča AFP.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Ukrajino, Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljajo teroristične napade in vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so sile izključno obrambne in da je njihov namen varovanje meje. Minsk sicer obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi “Belorusijo potegniti v vojno”, in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju. Minsk zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov, še navaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine