-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Prvi polet Airbusa A340 na Antarktiko

Piše: Jože Jan

Prvič v zgodovini je letalo Airbus A340 pristalo na ledenem aerodromu na Antarktiki.

Turizem na Antarktiko ni novost. Pred pandemijo je vsako sezono ledeno celino obiskalo okoli 40.000 turistov, ki jih je pritegnila negostoljubna in pusta ledena lepota.

Presenetljiva novost pa je, da je velikansko letalo Airbus A340 prvič v zgodovini pristalo na ledenem aerodromu Antarktike. Polet je organiziralo podjetje Hy Fly, ki je specializirano za najem letal in posadk za luksuzne odprave. Tokrat so organizirali štiridnevni ledeni safari.

2. novembra je Carlos Mirpuri, podpredsednik Hy Fly, osebno pilotiral letalo v peturnem letu med južnoafriškim Cape Townom do Antarktike. Na letalu je bilo 23 potnikov.

»Modra ledena pristajalna steza je trda,« je opisal Carlos Mirpuri. Zlahka prenese težo velikega letala. Globina ledu je 1,4 kilometra. Steza je dolga 3000 metrov. »Največja težava je pristati, ker se steza ne razločuje od bele puščave okoli nje. Ko je bilo letalo že na ledu, sem v kabini zaslišal buren aplavz. Vsi smo bili veseli tega zgodovinskega dogodka,« je dodal.

Na Antarktiki je med 40 in 50 vzletno-pristajalnih stez, čeprav ni rednih letov kot na ostalih celinah. Prvi zabeleženi let na Antarktiko je bil decembra 1928. Običajno na Antarktiko letijo vojaška letala. Na Antarktiki sta tudi že pristala Boeing 737 in 767.

 

Vir: ABC, Španija

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine