14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Prva žrtev novega koronavirusa zunaj Kitajske

Novi koronavirus, ki je po zadnjih podatkih zahteval 305 življenj, z njim pa je okuženih že več kot 14.000 ljudi, je zahteval prvo žrtev zunaj Kitajske. Na Filipinih je v soboto umrl 44-letni kitajski državljan, ki je prispel iz kitajskega Wuhana, kjer je novi virus izbruhnil, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Filipinske oblasti so potrdile, da je moški umrl za posledicami pljučnice, ki jo povzroča koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je sporočila, da se je kitajski državljan z virusom okužil pred prihodom na Filipine. S Filipinov sicer poročajo o še dveh potrjenih primerih okužbe z novim virusom.

O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav, okuženi je 14.300 ljudi.

Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske ter zavračajo tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se po ZDA, Avstraliji in drugih državah zdaj odločili tudi Filipini, Vietnam in Nova Zelandija.

Na Kitajskem se danes končujejo podaljšani prazniki ob kitajskem novem letu, to pa pomeni, da se bodo začeli ljudje vračati domov, čeprav bodo številna podjetja zaradi širjenja virusa zaprta še vsaj en teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kitajskem so v soboto zabeležili 45 novih smrtnih primerov, vse na območju province Hubei, kjer je virus izbruhnil. Kitajske oblasti so proizvajalce medicinske opreme pozvale, naj pospešijo proizvodnjo opreme, ki je potrebna za nadzor in preprečevanje širjenja virusa.

Kitajske oblasti so danes razglasile karanteno za desetmilijonsko mesto Wenzhou v provinci Zhejiang, kjer so doslej potrdili 265 okužb z novim virusom. V pokrajini Hubei so oblasti zaradi epidemije koronavirusa odredile karanteno za 14 mest, mesto Wenzhou pa je prvo, ki ni na območju te pokrajine.

V mestu, ki je od Wuhana oddaljeno več kot 800 kilometrov, so odpovedali vse javne dogodke, zaprli vse prometne povezave in drastično omejili gibanje prebivalcev mesta. Vsaka dva dni bo smel po en član gospodinjstva zapustiti stanovanje, da bi priskrbel vse nujne potrebščine za preživetje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine