19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Protikoronski borec zaradi številnih groženj belgijskim politikom obsojen terorizma: Za oboroženim “rambom” obsežna iskalna akcija

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Na stotine vojakov iz Belgije je s pomočjo iz tujine temeljito preiskalo obsežno območje države, kjer naj bi se skrival vojak, oborožen z zelo nevarnim orožjem. Vendar pa za vojakom, ki je več visokim uradnikom (tudi ministrici za obrambo) postregel z življenjsko ogrožajočimi grožnjami, ni bilo mogoče najti še prav nobene sledi.

Dobro izurjeni ostrostrelec iz belgijske vojske Jurgen Conings, ki ima bojne izkušnje iz več vojnih območij, vključno z Afganistanom, Irakom in Libanonom, je v ponedeljek izginil. 46-letnik, ki je zagrozil vrsti visokih uradnikov, je po poročanjih s seboj vzel več protitankovskih raket, pištolo in pištolo z možnostjo prebijanja neprebojnih jopičev, ki jih je našel v skladišču streliva svoje enote.

Gre za nevarno osebo
Po poročanju belgijskih medijev Coningsa označujejo kot terorističnega osumljenca. Zvezno tožilstvo ga preiskuje zaradi poskusa umora in nezakonitega posedovanja orožja v terorističnem kontekstu, je poročala televizijska hiša VRT. Oblasti sicer menijo, da osumljenec ni deloval impulzivno, ampak je na vse skupaj precej dobro pripravljen. Ves teden je približno 400 belgijskih vojakov in policistov natančno preiskovalo narodni park Hoge Kempen v belgijski provinci Limburg. Na lov za ljudmi so bili napoteni helikopterji, oklepni avtomobili in tovornjaki, medtem ko jih je več sto teren prečesavalo s pomočjo termo kamer. Mobilizirane so bile sile iz Nemčije in Nizozemske, saj območje, kjer naj bi se skrival Conings, meji na te dve državi. Na nizozemski strani meje so v pripravljenosti tudi nizozemske posebne enote, če bi moški morebiti poskušal prečkati mejo. Številne mošeje v provinci Limburg so zaprle svoja vrata, saj je znano, da gre za ekstremista, poročajo lokalni mediji.

Foto: Twitter

Policija je prisluškovala telefonskim klicem in si ogledala posnetke varnostno-nadzornih kamer, toda glede Coningsa se zdi, da se je popolnoma odklopil od sveta. Njegovo dekle ga je preko lokalne televizije pozvalo, da naj se ustavi in nikogar ne poškoduje. Uspeli pa so najti avtomobil osumljenca, poroča Russia Today. Vojak, ki je za tuje misije usposabljal tudi druge vojake, naj bi v svoje vozilo nastavil past. Odkrita naj bi bila granata z nizom žic, ki so bile povezane z vrati avtomobila. Pojavila pa so se tudi poročila, da je Conings na grobu staršev položil svoje službene medalje, viri pa nakazujejo, da naj bi to storil že v torek.

Grozil tudi ministrici za obrambo
Partnerka Coningsa Gwendy naj bi bila tista, ki je v ponedeljek oblasti opozorila na izginotje svojega partnerja. Po poročanju naj bi odkrila več pisem, ki so ostala za njim. Lokalni mediji, so citirali Coningsa, ki je zapisal, da ne more več živeti v družbi, kjer so nam “politiki in virologi vzeli vse”. Iz tega razloga naj bi se pridružil uporu, v katerem se ne misli predati. Izurjeni vojak naj bi grozil tudi ministrici za obrambo Ludivini Dedonder, ki je sedaj pod dodatno zaščito, poroča VRT. “Naučili ste me, da postanem to, kar sem, zdaj bom to uporabil proti vam,” je menda zapisal ostrostrelec na begu.

Ogrožal naj bi tudi glavnega belgijskega virologa Marca Van Ransta, ki je sedaj zadolžen za protikoronske ukrepe, saj je bil viden v bližini uradnikovega doma. “Na svojo akcijo se je pripravljal dneve in izkazalo se je, da je bil v ponedeljek zvečer dejansko blizu cilja in je ostal blizu Van Ranstove hiše več kot dve uri,” je povedal minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne.

Po navedbah časopisa Het Nieuwsblad, naj bi Conings še zapisal, da se zaveda, da bo nenadoma postal državni sovražnik. “Iskali me bodo in čez nekaj časa našli … Vseeno mi je, če bom umrl ali ne, potem pa bo po mojem.” Od sobote zjutraj ni videti nobenih znakov glede Coningsa. Čeprav gre za nevarnega posameznika, je ta priljubljen pri nekaterih uporabnikih družabnih omrežij. Facebook skupine z več tisoč člani odkrito podpirajo Coningsa medtem, ko je bila na priljubljeni platformi celo sprožena peticija, da “naj Jurgen živi”. Belgijska notranja ministrica Annelies Verlinden je okrcala takšno obliko naklonjenosti. “Ljudje, ki iz njega delajo junaka, ali lik Ramba, ali filmskega junaka, se po mojem prepričanju v zmoti,” je dejala v intervjuju za lokalno televizijo in dodala: “Ta človek je resnično nevaren in ima zelo nevarne namene.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine