19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Proti nekdanjemu makedonskemu premierju Gruevskemu vložili novi obtožnici

Makedonsko specializirano tožilstvo je v četrtek proti nekdanjemu makedonskemu premierju Nikolu Gruevskemu vložilo novi obtožnici zaradi nezakonitega financiranja njegove konservativne stranke VMRO-DPMNE in zlorabe položaja v času gradnje sedeža stranke v Skopju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trenutno tako proti Gruevskemu, ki je bil premier od leta 2006 do 2017, poteka skupno šest sodnih postopkov. Glede na poročanje medijev, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, mu očitajo pranje denarja, nezakonito financiranje stranke, zlorabo položaja, volilno prevaro, sodelovanje pri kriminalni organizaciji ter spodbujanje h kaznivem dejanju.

Če bodo politika, ki je trenutno na Madžarskem, spoznali za krivega, bi moral po poročanju makedonskih medijev v zapor za 20 let.

Gruevskega so maja spoznali krivega zlobe položaja in bi moral novembra letos začeti prestajati dveletno zaporno kazen, a je zbežal na Madžarsko, kjer so mu odobrili politični azil. Madžarsko vlado so zaradi pomoči pri begu politika in hitri odobritvi azila kritizirale številne države.

V Budimpešti so kljub pozivom izključili možnost, da bi ga izročili Makedoniji, kjer je po njihovih besedah politično preganjan. Skopje je izpostavilo, da njegovo izročitev zahtevajo zaradi resnosti kaznivega dejanja, in spomnilo, da je bil zanj izdan mednarodni priporni nalog.

Zadnje novice

Sorodne vsebine