4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Protesti v Iranu še trajajo

Piše: C. R., STA

V Iranu se protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini, danes kljub prekinitvam dostopa do interneta nadaljujejo. Proteste, ki trajajo že en mesec, je v petek podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Mahsa Amini je umrla 16. septembra, potem ko jo je moralna policija priprla zaradi nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Njena smrt je sprožila množične proteste po vsej državi, ki trajajo že skoraj en mesec. Na čelu protestov so predvsem mlade ženske, ki so v preteklih tednih vzklikale protivladna gesla, si slačile in sežigale naglavne rute ter se na ulicah uprle varnostnim silam.

Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt. V uradnem poročilu iranske forenzične organizacije, objavljenem prejšnji teden, piše, da je 22-letnica umrla zaradi bolezni in ne zaradi udarcev. Ta teden so iz Teherana sporočili, da so v povezavi s protesti vložili obtožnice proti več kot sto ljudem.

Eden glavnih iranskih revolucionarnih organov, Koordinacijski svet za islamski razvoj, je v odzivu na proteste ljudi pozval, naj “izrazijo svoj revolucionarni gnev proti vstajništvu in izgrednikom”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah novinarja reformističnega iranskega časopisa Shargh so oblasti ta teden objavile tudi poziv upokojenim pripadnikom Islamske revolucionarne garde, naj se zaradi “trenutnih občutljivih razmer” zberejo.

Proteste, ki jih vodijo Iranke in ki jih je v minulih tednih podprla večina zahodnih držav, je podprl tudi ameriški predsednik Biden. “Želim, da veste, da smo na strani državljanov, pogumnih žensk Irana,” je dejal pozno v petek. “To, kar se je prebudilo v Iranu, me je osupnilo. Prebudilo je nekaj, kar po mojem mnenju še dolgo, dolgo ne bo utihnilo,” je dodal ameriški predsednik in Teheran pozval, naj “preneha z nasiljem nad svojimi državljani, ki zgolj uveljavljajo svoje pravice”, navaja AFP.

Podobno je v petkovem telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirom Abdolahjanom poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je dejal, da imajo ljudje v Iranu pravico do mirnih protestov in zaščite svojih temeljnih pravic. “Nasilna represija se mora takoj končati. Protestnike je treba izpustiti”, je Borrell zapisal na Twitterju.

EU naj bi sicer v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov odločala o uvedbi sankcij proti Teheranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, iranske oblasti pa so v primeru tega posvarile pred ustreznim odzivom, pri čemer so omenjale celo prekinitev diplomatskih odnosov in izgonu veleposlanika EU iz države.

Po podatkih skupine Iran Human Rights s sedežem v Oslu je v protestih doslej umrlo najmanj 108 ljudi, v ločenih spopadih v Zahedanu, glavnem mestu jugovzhodne province Sistan-Baluchestan, pa še vsaj 93 ljudi. V spopadih z varnostnimi silami naj bi po podatkih Amnesty International življenje izgubilo tudi več kot 20 mladoletnikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine