10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Protesti v Boliviji: Podporniki Moralesa napadajo mirne protestnike za demokracijo, dva so celo ubili!

Podporniki socialističnega predsednika Eva Moralesa so v četrtek napadli mirne protestnike na ulicah mesta La Paz v Boliviji, ki se borijo za demokracijo. Kljub prisotnosti na stotine policistov, napadov sploh niso poskušali zaustaviti. Protestniki so proteste organizirali v večih največjih mest v državi v četrtek in petek. Protestirali pa so proti Moralesu, saj je kljub neupoštevanju dejstva, da mu je ustava prepovedala kandidiranje pred sodnim ukrepanjem, postal predsednik. 

Bolivijski mediji so objavili šokantne posnetke napadov na protest, ki jih je posnel eden izmed novinarjev v živo. Dejal je, da so napadalci organizirali napad proti demokratičnim protestnikom. Videoposnetek prikazuje moškega, ki močno krvavi iz obraza in nosu, v spremstvu drugih protestnikov, ki ga želijo peljati na varno. Novinar, ki je video snemal je dejal: “Takole je, to so vandali, ki branijo Eva Moralesa, napadajo mirne protestnike in policaji ne naredijo ničesar.” V ozadju se sliši tudi ženska, ki pravi, “policija ne reagira, ne naredi ničesar!” Novinar je še dejal, da je ne stotine policistov, ki ne želijo preprečiti tega nasilja. Še isti dan pa so policisti zvečer sprožili akcijo in namesto, da bi na napadalce so na mirne protestnike uporabili solzivec.

Dva mrtva protestnika v boju za demokracijo
A najhujši napadi se niso zgodili v mestu La Paz, najbolj brutalne so zabeležili v Monteru, kjer je bilo skoraj polovica protestnikov, ki se borijo za demokracijo ranjenih, dva moška Mario Salvatierra in Marcelo Terrazas pa sta celo pri boju za pravico umrla. Večina poškodovanih, ki so prišli v bolnice,  so imeli rane, ki jih je povzročilo strelno orožje, imeli so vbodne rane, opekline, pretrese možganov, je povedal eden od zaposlenih v bolnici. A protestnike to ni zaustavilo, na tisoče jih je v petek znova preplavilo ulice. A kljub temu, Morales še vedno ostaja na oblasti in v četrtek je dejal, da obžaluje incidente in smrt protestnikov a verjame, da je bila njegova zmaga poštena.

Lana Božič/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine