24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Prostozidarji znotraj Evropske ljudske stranke želijo spremeniti pravilnik, da bi izključili Orbana

Piše: C. R.

Politična skupina EPP bo danes glasovala o spremembi poslovnika, ki naj bi vodila v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Pričakuje se podpora spremembi. Vprašanje pa je, ali bo Fidesz nato sam izstopil iz EPP ali bo sledilo glasovanje o njegovi izključitvi oziroma zamrznitvi pravic, poroča STA.

Za potrditev spremembe poslovnika je potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, pri čemer se mora glasovanja udeležiti najmanj polovica evropskih poslancev iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima 187 članov. Pričakuje se podpora spremembi poslovnika s ciljem, da se Fidesz izključi iz skupine.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa, še poroča STA.

Glasovanje o izključitvi ali zamrznitvi pravic Fidesza danes ni predvideno. Izpeljali naj bi ga nekoliko pozneje. Izključitev ali zamrznitev pravic lahko predlaga predsedstvo ali najmanj 15 odstotkov članov iz najmanj štirih delegacij.

Orban je sicer napovedal, da bo Fidesz v primeru spremembe poslovnika sam izstopil.

Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana.

Pred glasovanjem so sicer vse oči uprte v evropske poslance iz vrst nemških krščanskih demokratov CDU in njihovih bavarskih kolegov CSU, ki igrajo v skupini ključno vlogo in doslej niso bili pripravljeni podpreti izključitve Fidesza.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine