11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Proračun EU za leto 2019 sprejet

“Negotovost je slaba popotnica za delo, zato je pomembno, da smo s pravočasnim sprejemom evropskega proračuna za leto 2019 preprečili zamude pri izvajanju ključnih evropskih politik, še posebej na področju kmetijstva, oz. zagotovili, da se lahko začnejo izvajati nove dejavnosti,” ob potrditvi proračuna EU za leto 2019 na plenarnem zasedanju poudarja Patricija Šulin, članica Odbora za proračun.

 

“Poleg pravočasnega sprejema pa je pomembno tudi to, da višina sredstev ustreza izzivom, ki so pred nami, česar ni bilo mogoče reči za prvotni osnutek, ki smo ga obravnavali novembra v spravnem postopku,” izpostavlja Patricija Šulin, ki je bila članica pogajalske delegacije Evropskega parlamenta v spravnem postopku. Proračun je tako višji za 820 milijonov evrov v primerjavi s prvotnim predlogom, in znaša 165,8 milijard evrov za prevzem obveznosti, oziroma za 3,17 odstotka več kot lani.

“Uspeli smo zagotoviti dodatna sredstva za ključna področja, ki spodbujajo rast in delovna mesta ter zagotavljajo varnost v EU, kot so Erasmus+, pobuda za zaposlovanje mladih, za raziskave v okviru Obzorja 2020 ter za sklade in agencije na področju migracij in varnosti,” je z doseženim zadovoljna Šulinova. 

“Varnost, migracije in zaposlitev ostajajo na vrhu lestvice problemov, ki skrbijo evropske državljane,« izpostavlja Patricija Šulin in poudarja: »Včerajšnji strelski napad v Strasbourgu je znova pokazal, kako ranljivi smo, ter da so za zagotavljanje varnosti potrebni ljudje, oprema in sodelovanje, to pa zahteva konkretna sredstva, ne le politične deklaracije.”

Evropska komisija je v prvotnem predlogu namenila za prevzem obveznosti 165,6 milijard evrov, kar je dobre tri odstotke več kot lani. Ker Evropski parlament in Svet nista dosegla dogovora, je Komisija nato pripravila nov predlog proračuna, ki je bil v ponedeljek potrjen na Odboru za proračun.

Zadnje novice

Sorodne vsebine