17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Projekcije: Macronovo zavezništvo Skupaj izgubilo absolutno večino v parlamentu

C. R., STA

V Franciji je v odločilnem drugem krogu parlamentarnih volitev zavezništvo Skupaj predsednika Emmanuela Macrona po rezultatih volilnih projekcij izgubilo absolutno večino v nacionalni skupščini. Dobili naj bi med 200 in 260 sedeži, za absolutno večino bi potrebovali vsaj 289 sedežev, so poročale tuje tiskovne agencije.

Levo zavezništvo Nupes pod vodstvom Jean-Luca Melenchona naj bi po projekcijah osvojilo med 149 in 200 sedeži, medtem ko naj bi se močno okrepila skrajna desnica Marine Le Pen, ki naj bi osvojila med 80 in 100 poslanskih mandatov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Rezultat tokratnih parlamentarnih volitev je po zmagi na aprilskih predsedniških volitvah hud udarec za Macrona, saj navadno rezultat parlamentarnih volitev takoj po predsedniških volitvah potrdi zmagovalca slednjih, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Dober rezultat je doseglo levo zavezništvo Nupes, v katerega so se pred predsedniškimi volitvami povezali Nepokorna Francija, socialisti, komunisti in ekologi. Nupes bo očitno najmočnejša opozicijska skupina v francoskem parlamentu. Njen vodja, 70-letni Melenchon, se je že med predsedniškimi volitvami zavzemal za znižanje upokojitvene starosti, večjo obdavčitev bogatih, boljšo socialno in podnebno politiko.

Skokovito rast pa je zabeležil skrajno desni Nacionalni zbor Marine Le Pen, ki se mu po projekcijah, ki jih je pripravilo pet francoskih družb za raziskavo javnega mnenja, obeta podeseterjenje števila poslanskih mest – doslej jih je imel osem, s čimer bo zelo verjetno postal tretja najmočnejša stranka v parlamentu. Jordan Bardella z vrha strankinega vodstva je dosežek označil za “cunami”.

Macron bo tako v parlamentu moral v drugih političnih taborih iskati zaveznike za svoje reformne načrte, ki med drugim zajemajo zvišanje upokojitvene starosti in znižanje davkov, navaja dpa.

Desnosredinski Republikanci naj bi imeli v parlamentu med 60 in 78 sedežev, poroča AFP.

V prvem krogu, ki je potekal 12. junija, je vsako od zavezništev – Skupaj in Nupes – dobilo po nekaj čez 25 odstotkov glasov, razlika med njima je bila v državi z 48 milijoni volivcev le nekaj več kot 20.000 glasov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine