15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Proizvodnja sončne in vetrne energije je narasla v letu 2021

Piše: Jože Jan

30. marca je v Parizu izšlo poročilo mednarodne organizacije Ember, ki vsako leto analizira preusmeritev proizvodnje energije s premoga na čisto elektriko. Sončna proizvodnja se je leta 2021 povečala za 23%, proizvodnja vetrne energije pa 14%. Vetrna in sončna energija predstavljata 10,3% celotne svetovne proizvodnje električne energije.

Nizozemska, Avstralija in Vietnam so imeli najhitrejšo rast proizvodnje elektrike z obnovljivimi viri, saj so v zadnjih dveh letih preusmerili 10% proizvodnje s fosilnih goriv na vetrno in sončno energijo.

Vendar pa je Leta 2021 proizvodnja električne energije na premog kljub povečanju vetrne in sončne energije dosegla največjo rast od leta 1985 (9%) na 10.042 teravatnih ur, zaradi hitrega okrevanja po pandemiji. Leta 2021 je bilo zabeleženo največje letno povečanje svetovnega povpraševanja električne energije in sicer 1.414 teravatnih ur.

»Bližamo se prelomni točki, ko lahko veter in sonce krijeta novo povpraševanje po električni energiji. Če bo svet ohranil to stopnjo rasti, bomo kmalu dosegli to točko,« je izjavil izvršni direktor organizacije Ember Dave Jones.

Največje povečanje povpraševanja elektrike je bilo zabeleženo na Kitajskem in sicer za 13% v letu 2021. Kitajska je leta 2021 skupaj z drugimi šestimi državami prvič presegla desetino proizvodnje energije s sončnim in vetrnim virom. »Kitajska ne kaže le rekordne količine vetrne in sončne energije, ampak tudi rekordno raven čiste električne energije, kot so hidro, jedrska in bioenergija, kar pomeni, da bo njihova proizvodnja premoga začela padati,«, je dejal Jones.

Sončna in vetrna energija ter drugi čisti viri so leta 2021 proizvedli 38% svetovne električne energije. Od leta 2015, ko je bil podpisan pariški podnebni sporazum, se je delež vetrne in sončne energije podvojil.

Danska pridobiva več kot 50% svoje energije iz vetra in sonca.

Uporaba premoga za proizvodnjo elektrike se je leta 2021 znova povečala zaradi povišanja cene drugih energentov. Velik del povečanja uporabe premoga je bil v azijskih državah, vključno s Kitajsko in Indijo.

Raziskovalci pravijo, da velika gospodarstva, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Nemčijo in Kanado, nameravajo v naslednjih 15 letih svojo proizvodnjo elektrike preusmeriti na 100-odstotno električno energijo brez ogljika. »Veter in sonce ponujata rešitev za številne krize, s katerimi se sooča svet, pa naj gre za podnebno krizo ali odvisnost od fosilnih goriv,« je dejala Hannah Broadbent.

Slovenija je leta 2021 pridobila le 25,1% električne proizvodnje s premogom in 3,9% s plinom, ostalih 65% je energija brez ogljika: 36,8% je jedrske energije, 30,3%  hidro energije, 2,6% sončne energije in 1,3% bioenergije.

 

Vir: Ember, Francija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine