12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Progresivne je »infarkt«: Teksačani z referendumom oblasti prepovedali uvedbo davka na dohodek!

Prebivalci ameriške zvezne države Teksas so pretekli torek z veliko večino glasov na referendumu izglasovali dopolnilo k svoji ustavi, ki prepoveduje oblasti uvedbo davka na dohodek. Predlog amandmaja, ki se imenuje Prop 4, je podprlo kar 76 odstotkov volivcev.

Slovenski medijski mainstream o Teksasu običajno poroča v zvezi s teksaško nafto, ko pride do množičnega streljanja ali ko zvezno državo obiščeta predsednik Donald in Melania Trump. Pa še takrat v negativnem smislu. Tako so poročali, da je Melania obiskala Teksas v neprimerni jakni, Trumpa pa so pričakale množice protestnikov. Zadnje čase sicer mediji Teksas povezujejo tudi z Lukom Dončićem, ki igra za košarkarsko ekipo Dallas Maverick. Tako ni čudno, da so mediji torkov referendum povsem spregledali.

Referendum je bil zelo pomemben. Državljani Teksasa so glasovali, ali naj v ustavo vključijo prepoved uvedbe dohodnine. In z veliko večino to tudi izglasovali (TUKAJ).

»Hvala, Teksačani! Prihodnje generacije Teksačanov vam bodo hvaležne,« je po objavi rezultatov na družbenem omrežju Twitter objavil guverner Greg Abbott, republikanec. Abbott je sicer v referendumski kampanji objavil posnetek, na katerem raztrga kalifornijski formular za napoved davka. »Česa takega nočem videti v čudoviti zvezni državi Teksas,« je dejal v kamero.

Teksas je ena od sedmih ameriških zveznih držav, ki nima dohodnine. Državljani morajo še vedno plačevati zvezno dohodnino v Washington.

To, da Teksas nima davka na dohodek, je ena velik prednosti zvezne države, ki je zaradi tega veliko bolj konkurenčen.

»Davek od dohodka je gospodarsko škodljivejši od davka na potrošnjo, ker davek na dohodek vpliva na sedanji in prihodnji dohodek in to negativno vpliva na naložbe,« je pojasnila Janelle Cammenga, politična analitičarka iz Washingtona.

Prepoved davka na dohodek bo vsekakor blagodejno vplival na denarnico Luke Dončića.

Zadnje novice

Sorodne vsebine