12.5 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Priznanje Palestine nagrada za terorizem proti Izraelu?

Piše: A. S. 

Španija, Irska in Norveška bodo priznale Palestino, nekateri pa so do tega kritični in očitajo tem državam, da s tem pravzaprav nagrajujejo pokol Izraelcev, ki ga je Hamas izvedel 7. oktobra lansko leto. 

Hamas že 18 let vlada v Gazi, v tem času pa je, namesto, da bi pokazal, da si Palestinci zaslužijo svojo državo, s pomočjo Irana v Gazi zgradil pas za boj proti Izraelu. To pa očitno ne moti socialističnih vlad zgoraj naštetih držav. Avtor Clemens Wergin v nemškem mediju Welt opozarja, da nas takšna odločitev ne bo približala miru med Palestinci in Izraelci. Nasprotno od tega je njihovo sporočilo, da se terorizem splača.

Sicer ne gre za prvi primer v zgodovini, ko so določene evropske države nagradile terorizem. Že v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so ugrabitev letala iz strani Palestincev in druga teroristična dejanja povzročila, da je uradna Evropa začela gledati na Bližnji vzhod predvsem v luči izraelsko-palestinskih spopadov. Pri tem pa se je velikokrat nagibala na palestinsko stran.

Sedaj smo priča ponavljanju te zgodbe. Levičarske vlade Irske, Norveške in Španije mislijo, da se tako približujemo miru na Bližnjem vzhodu. Po besedah Clemensa je resnica ravno nasprotna. Že nekajkrat so v preteklosti palestinski voditelji zavrgli dolgoročne možnosti za mirno rešitev in ustanovite  palestinske države, ker niso bili pripravljeni na kompromise, vključujoč prekinitev mita o večnem boju proti judovski državi. Namesto tega se vedno vrnejo k terorizmu in k iluzijam, da lahko ustvarijo državo brez mirovnega sporazuma. Ravno takšne iluzije pa s priznanjem hranijo levičarske vlade. S tem jim dajejo vedeti, da karkoli bodo naredili, nikoli ne bodo izgubili podpore levičarjev in levih vlad v Evropi.

Glede na to, da so Izraelci tisti, ki Palestincem lahko omogočijo njihovo državo s tem, da jim odstopijo del današnjega Izraela, bi si morali Palestinci prizadevati, da pokažejo voljo za mirovni sporazum. Teroristične kampanje pa po drugi strani uničujejo kakršnokoli bodočo izgradnjo zaupanja med Izraelci in Palestinci. Tako pravzaprav Palestincem s priznanjem Irska, Norveška in Španija škodujejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine