22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Pritisk vesti? Papež Frančišek tudi na svetovnem srečanju mladih v Panami obsodil spolne zlorabe, ki so jih zakrivili duhovniki

Papež Frančišek je med petkovo molitvijo križevega pota na svetovnem srečanju mladih katoličanov v Panami spregovoril tudi o spolnih zlorabah v Cerkvi. Tiste, ki zlorabljajo, je označil za brezvestne, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

Poudaril je, da se Jezusovo trpljenje na križu danes nadaljuje v tesnobi mladih, ki zapadejo v mreže brezvestnih ljudi – mreže izkoriščanja, kriminala in zlorab. Med temi ljudmi, so tudi takšni, ki pravijo, da služijo Bogu, je dejal.

Poleg tega po njegovih besedah trpijo tudi “ženske, ki so trpinčene, izkoriščane in zapuščene, oropane in prezirane v svojem dostojanstvu”, na spletu poroča Radio Vatikan. Jezusovo trpljenje se nadaljuje tudi “v zadušenem kriku otrok, ki jim je preprečeno, da bi se rodili”.

Papež je na križevem potu, ki se ga je udeležilo približno 400.000 ljudi, opozoril še na številne druge težave, s katerimi se sooča družba v mnogih državah, od vse večjega potrošništva, onesnaževanja okolja in nasprotovanja priseljencem.

Na srečanju mladih katoličanov Svetovni dan mladih bo drevi po lokalnem času Frančišek vodil še vigilijo, v nedeljo pa bo sklepna maša, ko bo oznanil, kje bo prihodnje srečanje. Uradno je prijavljenih 110.000 ljudi, od tega 35 Slovencev. Svetovno srečanje mladih se sicer organizira v povprečju na tri leta, običajno je organiziran sredi poletja. Letos je izjemoma v januarju. Število udeležencev je v primerjavi s svetovnim srečanjem mladih leta 2000 v Rimu, ko se je osrednjega dogodka na poljani Tor Vergata na jugu Rima udeležilo okoli dva milijona ljudi, letos dokaj skromno.

Kot trdijo nekateri viri, je papeževa pogosta omemba spolnih zlorab morda tudi posledica dejstva, da je v preteklosti na tem področju ravnal precej nespretno in naj bi celo ščitil storilce teh dejanj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine