-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Primer diskriminacije proti belcem na prestižni nemški univerzi močno razburil tamkajšnjo javnost

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Humboldtova univerza v Berlinu je razburila nemško javnost z objavo razpisa za delovno mesto, na katerem so pozvali belce, naj se ne prijavljajo. Zaradi očitnega primera diskriminacije proti belcem so se oglasili številni, oglas pa je študentska organizacije kasneje spremenila. Zdaj vabijo, da se na delovno mesto prijavijo osebe, ki so izkusile rasizem na lastni koži. Vprašanje pa je, ali to vključuje tudi vse belce, ki so jih izključevali s prvotnim oglasom za delovno mesto.

“Zato naprošamo belce, da se ne prijavljajo na delo v svetovalnici,” je v oglasu za delovno mesto zapisala študentska organizacija Humboldtove univerze – ene najprestižnejših univerz v Nemčiji.

Gre za položaj v študentski organizaciji, ki bi se ukvarjalo z bojevanjem proti diskriminaciji. Iz tega vidika je toliko bolj smešno, da sam oglas za delovno mesto za boj proti diskriminaciji diskriminira proti belcem.

V prvotnem oglasu so zapisali, da svetovalnica deluje najbolje “ko so svetovalci črni ali obarvani.”  To je razjarilo pripadnike CDU, ki so od administracije univerze zahtevali, da popravi neprimeren oglas. Reagirali so tudi pri nemški zvezni agenciji za boj proti diskriminaciji, ki je besedilo oglasa za delo označila za diskriminatorno. Vodja agencije Bernhard Franke je za Bild povedal, da “v tem primeru določeni interesenti ne smejo biti izključeni od samega začetka.”

Univerza trdila da gre za raznolikost mnenj
Na univerzi so medtem sprva trdili, da je to prostor katerega glavni cilj je raznolikost mnenj. Vse dokler se javno ne sprašuje o številu pobitih v holokavstu. Tam se v Nemčiji raznolikost mnenj konča in kazenski pregon začne. Vseeno so kasneje zaradi vse glasnejših obtožb na račun rasizma tudi sami pritisnili na študentsko organizacijo, da se vzame v roke.  Sama univerza sicer nad študentsko organizacijo nima nadzora, zato so lahko samo pozvali študentsko telo naj spremeni jezik v oglasu za delo.

Študentska organizacija je po poročanju Remix News popustila. V novem, posodobljenem oglasu za delovno mesto, ki so ga objavili v četrtek, 26. avgusta 2021 tako piše: “Delo svetovalca je pokazalo, da so najboljši rezultati možni če lahko ljudje, ki svetujejo to počnejo s perspektive nekoga, ki je občutil rasistično diskriminacijo. Zato bi še posebej spobudili k prijavi na delovno mesto ljudi, ki so izkusili rasistično diskriminacijo.” Vprašanje ostaja če novi oglas potemtakem vključuje tudi vse belce proti katerim je stari oglas diskriminiral na podlagi rase.

Vsekakor pa to ni prvi primer kjer je študentska organizacija Humboldtove univerze pokazala rasizem do belcev. V podobnem oglasu za delo iz maja 2021 so zapisali, da je zaželjeno, da je prosilec za delovno mesto za delovno mesto “črn ali obarvana oseba.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine