24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Pričenja se evropski teden testiranja na hiv

Od danes do 30. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na hiv s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Njen namen je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s hiv, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje. Letos se ponovno pričakuje nizko število novih diagnoz, so sporočili z NIJZ.

Komisija za aids ministrstva za zdravje izpostavlja, da je takojšnje testiranje ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi z virusom hiv, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno.

Ocenjujejo, da je v Sloveniji približno 1000 oseb s hivom, med njimi jih približno tretjina za svojo okužbo ne ve. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme tveganja okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Lani so v Sloveniji po navedbah inštituta postavili 39 novih diagnoz okužbe z virusom hiv, najmanj po letu 2010, delež zelo poznih diagnoz pa je ostal zelo visok (44 odstotkov). Za uspešno obvladovanje okužbe s hiv je po mnenju Irene Klavs z NIJZ najpomembnejše spodbujanje odgovornega in varnega spolnega vedenja.

Mojca Matičič iz Ambulante za spolno prenosljive okužbe ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja testiranje na virus hiv priporoča vsem, ki menijo, da bi mu bili lahko tekom življenja izpostavljeni, še posebej moškim, ki so kadarkoli imeli spolne odnose z moškimi. Opozarja tudi na porast okuženih z virusoma hepatitisa B in C in drugih spolno prenosljivih okužb. Značilnosti omenjenih okužb lahko preverijo preko aplikacije ASPO.

Anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom hiv ter na okužbi s hepatitisoma B in C je na voljo na kliniki za infekcijske bolezni ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Poleg rednega ponedeljkovega termina bo v evropskem tednu testiranje možno vsak dan od 14. do 15. ure.

Društvo informacijski center Legebitra za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, izvaja redno tedensko testiranje na hiv, gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Več podatkov o terminih testiranja je na voljo na www.kajisces.si.

Testiranje na hiv je na voljo tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji. Seznam je dostopen na spletni strani ministrstva za zdravje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine