6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Pričakovano: Ustavne spremembe v Rusiji potrdili tudi vsi regionalni parlamenti

Vseh 85 ruskih regionalnih parlamentov je potrdilo ustavne spremembe, ki jih je predlagal ruski predsednik Vladimir Putin. Predlog besedila vsebuje tudi dopolnilo, ki Putinu omogoča vnovično kandidaturo za predsednika države.

 

Po sprejetju sprememb v ruski dumi sredi tedna in v regionalnih parlamentih mora predloge sedaj preučiti ustavno sodišče, nato pa bo v aprilu sledil referendum, poročajo tuje tiskovne agencije.

Če bodo na referendumu volivci podprli zakon, bo Putin z dekretom razglasil, kdaj bo stopil v veljavo.

Potrjeni predlog zakona vsebuje tudi dopolnilo, ki ga je v torek nepričakovano vložila poslanka Putinove stranke Enotna Rusija, ki bi Putinu omogočilo, da ostane na oblasti tudi po letu 2024. Po letu 2024, ko mu bo potekel sedanji drugi zaporedni mandat, bi se namreč lahko potegoval še za dva predsedniška mandata, če bo ustavno sodišče presodilo, da dopolnilo ne krši ustave.

Po sedaj veljavni zakonodaji Putin, ki je bil ruski predsednik tudi med letoma 2000 in 2008, po izteku mandata ne more več kandidirati za predsednika.

Putin je obsežno reformo ustave predlagal sredi januarja, s njo naj bi povečali pristojnosti parlamenta in drugih institucij. Okrepila bi se tudi vloga predsednika. Takoj za tem je odstopila vlada pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva, že naslednji dan je parlament potrdil novo vlado pod vodstvom Mihaila Mišustina.

Naglica sprejemanja ustavnih sprememb je podžgala ugibanja o Putinovih načrtih za prihodnost. Ugibanja, da si dolgoletni voditelj postavlja temelje za ohranitev oblasti po izteku mandata čez štiri leta, Putin vztrajno zavrača.

Zadnje novice

Sorodne vsebine