16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Pri Petrinji na Hrvaškem danes znova zmeren potres

Zmeren potres z magnitudo 3,2 je danes nekaj pred 8. uro znova stresel tla nedaleč od Petrinje, je potrdila hrvaška seizmološka služba. Tla v sisaško-moslavški županiji se tresejo vsak dan od konca decembra, ko je območje prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2. Doslej so prijavili škodo na več kot 33.600 objektih.

 

Pred današnjim zmernim potresom je evropski mediteranski potresni center (EMSC) sporočil, da so na območju sisaško-moslavške županije tudi minulo noč zabeležili nekaj šibkejših potresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 2,1.

Prebivalci sisaško-moslavške županije so zaradi številnih potresov v zadnjih več kot dveh tednih še vedno zaskrbljeni in prestrašeni. Števili se bojijo novega močnega potresnega sunka, kot je bil tisti z magnitudo 6,2 29. decembra, ko je umrlo sedem ljudi. Poleg humanitarne pomoči, ki prihaja iz vseh delov Hrvaške in tudi iz tujine, so prebivalcem na voljo tudi ekipe za psihološko pomoč.

Hrvaški meteorologi napovedujejo, da bo območje sisaško-moslavške županije konec tedna in v začetku prihodnjega tedna zajel mrzli val z jutranjimi temperaturami, ki bodo tudi do minus 11 stopinj Celzija. Hrvaške oblasti poskušajo pospešeno zagotoviti bivalne zabojnike in mobilne hiške za čim več družin, ki ne želijo zapustiti svojih porušenih kmetij. Žrtvam potresa delijo tudi dodatne grelce, spalne vreče in odeje.

Do srede zvečer je bila škoda na objektih zaradi potresa prijavljena na 33.602 objektih, je sporočila sisaško-moslavška županija. Strokovnjaki, ki so doslej pregledali 15.647 stanovanjskih in gospodarskih objektov, so ocenili, da je v celoti neuporabnih skoraj 2300 poslopij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine