18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Presenečenje? Kitajci ne dovolijo mednarodne preiskave o izvoru virusa

Kitajska še ne bo dovolila mednarodne preiskave o izvoru novega koronavirusa, ki je v svetu povzročil pandemijo, je danes sporočil kitajski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi. “Prednostna naloga je, da se osredotočimo na boj proti pandemiji do končne zmage,” je na videokonferenci dejal Chen Xu.

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) od Kitajske pričakuje vabilo k sodelovanju v kitajskih preiskavah o izvoru virusa pri živalih. Virus se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem mestu Wuhan. Na vprašanje, ali WHO lahko pričakuje vabilo, je Chen odgovoril, da se je trenutno treba osredotočiti na boj proti pandemiji in za to nameniti vsa sredstva.

“Nismo alergični na kakršnekoli preiskave ali ocene,” je poudaril. “A zdaj smo v tekmi s časom, da rešimo kar največ življenj,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Za vabilo moramo najprej določiti prave prioritete, po drugi strani pa potrebujemo tudi pravo vzdušje,” je še povedal Chen.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa in državnega sekretarja Mika Pompea, ki trdita, da novi virus izvira iz laboratorija v Wuhanu, pa je kitajski veleposlanik obtožil, da ogrožata boj proti pandemiji ter da preusmerjata pozornost s svoje odgovornosti za hitro širjenje novega koronavirusa v ZDA. “Če imata dokaze za svoje trditve, naj jih pokažeta vsemu svetu, ne da samo kažeta s prstom na Kitajsko,” je poudaril. Ob tem je dodal, da bi morali na ameriške očitke odgovoriti znanstveniki.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine