18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Preobrat? Organizacija ameriških držav bi celo vojaško posredovala v Venezueli in odstavila Madurov avtokratski režim!

Vodja Organizacije ameriških držav (OAS) Luis Almagro je v petek dejal, da zaenkrat ne izključujejo možnosti vojaške intervencije v Venezueli, da bi odstavili vlado Nicolasa Madura. Po njegovi oceni vlada v Caracasu nad svojimi državljani izvaja zločine proti človeštvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Glede vojaške intervencije z namenom odstranitve režima Nicolasa Madura, menim, da ne bi smeli izključiti nobene možnosti,” je dejal Almagro v kolumbijskem mestu Cacuta v bližini meje z Venezuelo.

Prejšnji teden je ameriški časnik New York Times pisal, da so se predstavniki ameriške administracije sestali z venezuelskimi častniki ter govorili o odstavitvi Madura, a so nato odklonili sodelovanje pri tem.

Almagro je opozoril na trpljenje ljudi v Venezueli. Sicer še vedno zagovarja diplomatsko rešitev, a ne želi izključiti drugih možnosti.

Delegacija OAS je v petek sklenila tridnevni obisk Kolumbije, kjer so se spoznali z razmerami zaradi številnih beguncev, ki so se tja zatekli iz obubožane Venezuele.

ZN so avgusta opozorili, da je iz Venezuele zbežalo okoli 2,3 milijona ljudi, predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil pa je v državi ogroženih več sto tisoč ljudi. Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je opozoril, da okoli 1,3 milijona Venezuelcev trpi zaradi podhranjenosti.

Z nafto bogata Venezuela se je znašla v gospodarskih težavah od padca cen nafte leta 2014. Predsednik Maduro se sooča s kritikami zaradi slabega vodenja gospodarstva in totalitarne vladavine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine