10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Preobrat ali fake news? Ruski novinar ni bil ubit

Ruski novinar Arkadij Babčenko, za katerega so svetovni mediji poročali, da je bil ubit v torek v Kijevu, je živ in zdrav. Novinar se je danes namreč pojavil na novinarski konferenci na ukrajinski televiziji. Vodja ukrajinske obveščevalne službe Vasil Gricak je pojasnil, da je bil njegov umor zaigran v okviru večje operacije.

V okviru operacije so neznanci v Kijevu v torek večkrat ustrelili Babčenka na stopnišču njegovega doma, ta pa naj bi podlegel ranam na poti v bolnišnico. Celo njegova soproga je pričala, da so ga ustrelili v hrbet, ko je zapuščal stanovanje.

Novinar se je na novinarski konferenci opravičil tudi soprogi, ki je ni obvestil o operaciji.

Gricak je danes pojasnil, da so v okviru “posebne operacije” želeli preprečiti morebitni atentat na Babčenka in razkriti ruske agente, poročajo tuje tiskovne agencije.

No, ta operacija močno spominja na uvod filma »Živiš samo dvakrat« o slovitem agentu 007, ki je zaigral lastno smrt.

Umor, ki se v resnici ni zgodil, sta danes sicer obsodila tako Svet Evrope kot Evropska unija. Pozvala sta k učinkoviti preiskavi, ter da bodo storilci privedeni pred roko pravice.

Generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland je ob tem opozoril, da so v Evropi v porasti napadi na novinarje in svobodo govora. “Storiti moramo vse, da zaustavimo ta trend, ki je nevarna grožnja demokraciji,” je zapisano v sporočilu za javnost SE.

V Evropski uniji so izrazili sožalje z družino, prijatelji in sodelavci Babčenka. Ob tem so v Bruslju poudarili, da se vsakič, ko je nasilno utišan glas svobode, krepi tveganje za “slabitev naših družb in spodkopavanja naših demokracij”. Tudi EU je izrazila solidarnost z novinarji in napovedala, da bo “nadaljevala z zaščito novinarjev in njihovega dela, ki je ključno za vse demokracije, znotraj in izven naših meja”, piše v sporočilu zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine