22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Premierji Poljske, Slovaške in Češke so v zvezi z Rusijo pozvali k trdemu pristopu: “Govor z zidom”ne bo prinesel rezultata

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Po koncu konflikta v Ukrajini mora biti Rusija popolnoma poražena in umaknjena z vseh ukrajinskih ozemelj vključno s Krimom, sicer Zahod tvega, da bo legitimiral sovražne taktike “avtoritarnih norcev, ki mislijo, da je v redu, da napadejo njihove sosede”, so v skupni izjavi opozorili predsednik vlad Poljske, Slovaške in Češke. Samo celovita ukrajinska zmaga bo zagotovila prihodnjo varnost Evrope, pišejo Petr Fiala, Eduard Heger in Mateusz Morawiecki v članku za ameriško revijo Foreign Affairs.

Voditelji treh držav višegrajske skupine so v pisanju za ameriško revijo Foreign Affairs zatrdili, da delna zmaga Ukrajine “ne bo rešila ničesar” in pozvali zahodne zaveznike, naj še naprej podpirajo Ukrajino, “dokler se ruske sile v celoti ne umaknejo z njenega ozemlja in s tem postavijo v nevarnost dokončen konec revanšizma in imperializma Kremlja”.

Voditelji so izjavili, da bi kakršni koli pogovori o mirovnih pogajanjih, ki ne bi privedli do tega, da bi Rusija zapustila ukrajinsko ozemlje, povzročili dolgoročno nestabilnost in ogrozili varnostne in gospodarske težave v regiji. “To bi Rusiji omogočilo, da ponovno združi in obnovi svoje sile, medtem ko bi še naprej vodila politično vojno in izvažala svojo imperialno ideologijo,” so dodali.

“Naš poziv je treba jemati resno: če zmaga Rusija in pade Ukrajina, je morda naslednja srednja Evropa. Skladno s tem bo poraz Rusije zdaj, v Ukrajini, zmanjšal možnosti, da bodo podporniki Ukrajine kasneje morali preliti lastno kri in pridobiti dodatne zaklade.”

Višegrajske države so dobro seznanjene s sovjetskim totalitarizmom

Trije voditelji so pohvalili solidarnost, ki jo je velik del Evrope izkazal v svoji neomajni podpori, in pohvalili predsednika ZDA Joeja Bidna za njegov nedavni obisk v regiji in nadaljnjo predanost cilju. Izjavili so, da jih je zgodovina njihovih narodov dobro seznanila z nevarnostmi ruske agresije, in pripovedovali o svojih izkušnjah s sovjetskim totalitarizmom, okupacijo, deportacijami in pokoli.

“Zato so bili voditelji iz naše regije prvi, ki so obiskali predsednika Volodimirja Zelenskega v obleganem Kijevu. To je tudi razlog, zakaj so naši narodi sprejeli milijone beguncev – in od prvih dni ruske invazije pošiljali vojaško, gospodarsko in humanitarno pomoč v Ukrajino,” so zapisali.

Rusom soditi, premoženje zapleniti

Trojica je pohvalila ukrepe, ki jih je sprejelo Mednarodno kazensko sodišče v zvezi z obtožbo ruskega predsednika Vladimirja Putina za vojne zločine, in pozvala Zahod, naj gre dlje pri ustanovitvi posebnega sodišča, ki bo te obtožbe razširilo na člane najvišje ruske vodstvene ekipe, da bi zagotovili, da bodo odgovarjali za svojo vlogo pri invaziji in nezakoniti okupaciji Ukrajine.

“Predlagamo tudi zaplembo ruskega premoženja in rezerv, ki so na Zahodu ocenjene na 350 do 400 milijard dolarjev. Ta sredstva bi lahko in morali uporabiti za povojno obnovo Ukrajine,” so dodali.

Ukrajina ne sme postati siva cona

Poljski, slovaški in češki voditelji so tudi pozvali Zahod, naj začne razpravljati o povojni politiki za prihodnost Ukrajine, da bi zagotovili njeno gospodarsko in nacionalno varnost. To bi vključevalo znatne naložbe, ki bi omogočile trajnostno obnovo države, ki jo je konflikt zdesetkal, poleg tega, da bi Nato začrtal “jasno in verodostojno pot” za pristop Ukrajine k obrambnemu zavezništvu.

Do takrat je trojica Zahod pozvala, naj bo “pripravljen zagotoviti varnostna jamstva, ki presegajo politična zagotovila, ki preprečujejo, da bi Ukrajina enkrat za vselej postala siva cona,” in opozorila, da sive cone ustvarjajo “možnosti za avtoritarne režime, da sejejo nestabilnost in povečujejo napetosti.”

Dosedanja taktika ne bo spremenila ruskega obnašanja

V zvezi z Rusijo so srednjeevropski voditelji pozvali k trdemu pristopu, ki spodbuja odvračanje in moč. Trdijo, da dolgoletno načelo “govora z zidom” ne bo prineslo spremembe v ruskem obnašanju. Namesto tega bi morali sprejeti politiko zadrževanja, trdijo, z “vojaško močjo, hudimi sankcijami, izolacijo Rusije in čezatlantsko enotnostjo kot ključnimi načeli naše strategije”.

Besede višegrajskih politikov so močno nasprotje naše zunanje politike, kjer je Tanja Fajon pred kratkim škandalozno trdila, da si ne predstavlja evropske varnostne strukture brez fašistične Rusije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine