20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Premier Janša v Kijevu: Ukrajinci se borijo za evropske vrednote

Piše: C. R.

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek zvečer skupaj s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim in češkim predsednikom vlade Petrom Fialo  v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predsednikom vlade Denysom Shmyhalom.

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi, ki je sledila srečanju dejal, da se je za obisk odločil, ker se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh. “Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se  borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja,” je dejal premier in dodal, da je tudi slovenski narod solidaren z ukrajinskim, tudi tako, da zbira pomoč in pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo iz območja vojne. “Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države,” je dejal predsednik vlade.

“Tu smo tudi zato, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU,” je dejal predsednik vlade in dodal, da ko danes gledamo po Evropi, se nobena od držav ne bori tako zelo za evropske vrednote in evropski način življenja kot ukrajinski narod. Ob tem se je zahvalil predsedniku vlade in ukrajinskemu predsedniku za informacije o stanju v Ukrajini, kar se tiče humanitarne pomoči, vojaške pomoči in sankcij ter mnogih drugih temah, ki so jih predsedniki vlad prejeli iz prve roke.  “Vse te informacije bomo prenesli našim prijateljem iz Evropskega sveta,” je dejal premier in dodal, da je nekaj povsem drugega opazovanje dogodkov iz daljave, kot pa, če vse to vidimo in se seznanimo od blizu.

Predsednik vlade je še dodal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. “To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini,” je zaključil predsednik vlade.

Slovenski, poljski in češki premier so na novinarski konferenci po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Zelenskim poudarili, da so Ukrajini prišli izkazati podporo ter se hkrati zavzeli za to, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji ter da čim prej tudi postane članica.

“Tukaj smo, ker občudujemo vaš pogum in borbenost, s katero uničujete mit o nepremagljivi ruski vojski. Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš boj in ker ne branite le ozemlja Ukrajine, temveč branite nekaj, kar imenujemo temeljne evropske vrednote, to so svoboda, demokracija in pravica vsakega, da izbere svojo državo,” je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša. Nadaljeval je: “Delamo vse, da vam pomagamo, da pomagamo beguncem iz Ukrajine in zavedamo se, da je treba Ukrajini pomagati tudi z orožjem, zato da se bo Ukrajina lahko branila na zemlji, na nebu in na morju.”

“Tukaj pa smo tudi zato, da dostavimo sporočilo  enotnosti znotraj EU, ki je sicer zapletena družina 27-ih držav članic. EU podpira vaš boj, podpira vašo suverenost in to je nekaj, kar je bilo doseženo v zelo kratkem obdobju v primerjavi s podobnimi situacijami v zgodovini,” je dejal predsednik vlade. Prav tako je poudaril, da naj Ukrajinci v teh časih ostanejo pogumni. “Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot in naredili bomo vse v naših močeh, da vse te poti postanejo tudi poti Evropske unije, saj je tudi Ukrajina del družine EU,” je dejal premier.

Po njegovih besedah je Ukrajina v tem trenutku država, ki najbolj brani evropske vrednote. Po besedah predsednika vlade se je z dogajanjem v Ukrajini rodilo tudi zavedanje, da temeljne evropske vrednote dejansko obstajajo in da obstajajo “Evropejci, ki se zanje borijo in jih branijo s svojim življenjem, in to v Ukrajini.”

“Tisoči ljudi prihaja na ulice in trge po vseh državah Evropske unije, da vas podprejo. Niste sami, ste del družine, zato ostanite pogumni, kajti skupaj bomo zmagali,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine