6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Premier Janša v Bruslju predstavil načrte za okrepitev investicij v Slovensko vojsko

Premier Janez Janša je danes v Bruslju generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu predstavil načrte za okrepitev investicij v Slovensko vojsko. Stoltenberg verjame, da bo Slovenija te načrte uresničila in okrepila obrambne izdatke kljub krizi zaradi novega koronavirusa.

“Računam na Slovenijo, da bo še naprej krepila obrambne izdatke,” je dejal Stoltenberg na kratki novinarski konferenci, ki sta jo imela z Janšo po srečanju. To je bilo tudi prvič od uvedbe pandemičnih omejitev, da so na sedežu Nata izvedli tiskovno konferenco ob fizični navzočnosti novinarjev.

Stoltenberg je povedal, da ga je Janša obvestil o načrtih za krepitev obrambnih izdatkov, in ob tem izrazil prepričanje, da bodo ti načrti uresničeni. Krepitev obrambnih izdatkov je pomembna ne le za Slovenijo, temveč tudi za krepitev čezatlantske vezi in politične enotnosti ter kot dokaz, da zaveznice delitev bremen jemljejo resno.

Generalni sekretar tako od Slovenije kot od vseh drugih zaveznic pričakuje krepitev izdatkov kljub izzivom covida-19. Opozarja namreč, da igra vojska pomembno vlogo pri soočanju z novim koronavirusom in da poleg tega še vedno obstajajo tudi varnostni izzivi, ki so bili tam že pred pandemijo.

Janša je zatrdil, da so tokratni načrti drugačni od dosedanjih obljub, saj predlagani zakon zagotavlja stabilno načrtovanje naložb, ki ni odvisno od sprotnih proračunskih pogajanj. Večina naložb na podlagi tega zakona naj bi šla po njegovih besedah za opremo in tudi za izboljšanje delovnih pogojev za vojake.

Slovenija je z zagotavljanjem 1,04 odstotka BDP za obrambo trenutno med najslabšimi zaveznicami pri uresničevanju Natovega temeljnega cilja, da je treba do leta 2024 za obrambo nameniti dva odstotka BDP. Manj so lani za obrambo namenili le Luksemburg, Španija in Belgija.

Z načrtovanimi 780 milijoni evrov za investicije v Slovensko vojsko bi lahko Slovenija omenjeni zavezniški cilj dosegla do leta 2026, je junija povedal obrambni minister Matej Tonin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine