20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Premier Janša sodeloval na Ekonomskem forumu v Karpaczu, sodelovala tudi premierja Poljske in Ukrajine

Piše: P. T.  

Na okrogli mizi »Evropa: smer za obnovo« je sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša skupaj s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim in ukrajinskim premierjem Denysom Szmyhalom, poroča portal wPolityce.pl, ki bo dogodek prenašal v živo.  

Moderator Jacek Karnowski bo namreč postavil vprašanja, ali je Poljska primerno odgovorila na pandemijo Covid19. Poljski premier Morawiecki je ob tem dejal, da izhaja iz tradicije solidarnosti, kar se nanaša tudi na znani sindikat Solidarnost, katerega ideale skuša nadaljevati. Prosti trg naj ostane prost, a naj postane pravičnejši. »Po Covid-19, ki pomeni prelomnico v zgodovini, smo spoznali potrebo po številnih spremembah, vključno s potrebo po spremembah zdravstvene službe. Vemo, da je država potrebna in da je treba davke namenjati za skupne namene. Danes se ureditev Poljske premika v tej smeri – in zdaj slišimo glasove, podobne tistim, ki so nastali, ko smo ga uvedli. In vendar se je program izkazal za uspešnega. In tudi zdaj bo tako,« je dejal premier Poljske.

V nadaljevanju je Jacek Karnowski postavil vprašanje, kakšne so izkušnje Slovenije, države, manjše od Poljske, a zelo razvite, v boju proti pandemiji. »Imamo cepiva, upam, da je to zadnje leto, ko se spopadamo s pandemijo. Hkrati potekata dva procesa: obnova in hkrati krepitev imunosti. Krepimo zdravstveno varstvo, digitalizacijo in okrevanje industrij, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Vse mora biti sinhronizirano. Morda zaradi močne turistične industrije Slovenija ni v tako dobrih gospodarskih razmerah kot Poljska, ki ni imela recesije in se gospodarsko razvija. Zelo ga občudujem,« je dejal Janša.

Glede Ukrajine, ki ima težave z vojno na njenem vzhodu, pa je ukrajinski premier dejal, da bogatejši iz postsovjetske krize izhajajo najhitreje. »Delati moramo skupaj, da te neenakosti ne rastejo.« V Ukrajini je obstajal tudi program podpore podjetnikom in upokojencem, podobno kot poljski protikrizni ščit, je dejal.

Poljski premier Morawiecki je med drugim dejal, da varnostna vprašanja postajajo vse pomembnejša. »Poljaki zdaj doživljamo provokacijo na vzhodni meji, kjer ne moremo dovoliti, da se meja odpečati, kajti če nekateri vstopijo, bodo vsi ugotovili, da lahko vstopijo. Vsa Evropa mora zavarovati svoje meje, Evropa pa mora biti tudi sposobna odvrniti potencialne agresorje. Želimo živeti v miru in se razvijati, vendar vemo, da ne spi, obstajajo druge države, ki razmišljajo drugače.«

Slovenski premier Janša pa meni, da se je geostrateški položaj po pandemiji očitno spremenil. »Pred letom dni so vse demokracije sveta imele  zelo velike proračunske vrzeli, Kitajska je zabeležila gospodarsko rast. To se je zelo spremenilo. Vsi smo videli precej nesrečen umik ameriških vojakov iz Afganistana. Za nas je bila to slaba novica, za Kitajsko pa dobra novica. Iz tega se moramo vsi učiti.« Težava bodo naslednji migracijski valovi – to je že vidno na Poljskem, vidite lahko hibridno vojno, ki jo vodi Belorusija. Tudi v Sloveniji imamo ta problem v obliki migracijskih poti z Balkana. Vemo, da se bo zaradi razmer v Afganistanu to povečalo. »Slovenija si je zastavila cilj, da bo kibernetska varnost zelo visoka. Konec koncev smo za boj proti takšnim napadom skupaj gradili Evropsko unijo,« je dejal in dodal, da ne smemo pozabiti, da imamo skupaj vsi potencial večji od Rusije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine