1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Premier Janša se bo sestal z britanskim kolegom Johnsonom

Piše: C. R.

Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek, 30. septembra 2021, mudil na delovnem obisku v Londonu. Delovni obisk bo potekal na povabilo predsednika Vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Borisa Johnsona. V okviru obiska je poleg srečanja z gostiteljem Johnsonom predvideno še srečanje z novoimenovano ministrico za zunanje zadeve  Elisabeth Truss ter obisk NCSC-Nacionalnega centra za kibernetsko varnost in srečanje z njegovim vodstvom.

Osrednje teme obiska v Združenem kraljestvu bodo poglobitev političnega sodelovanja med državama, spopadanje z epidemijo COVID-19, odnosi EU – Združeno kraljestvo, sodelovanje med državama v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in predsedovanja Združenega kraljestva COP26 ter aktualne zunanjepolitične teme, predvsem Afganistan in Zahodni Balkan.

Dvostranski odnosi med državama so zelo dobri in prijateljski. Tokratni obisk predstavlja intenziviranje političnega dialoga na najvišji ravni. Združeno kraljestvo je po obsegu trgovine 20. zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije. Obseg naložb v obe smeri narašča. Leta 2020 so neposredne naložbe iz Združenega kraljestva v Slovenijo dosegle 501 milijon evrov, kar uvršča Združeno kraljestvo na 9. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami pri investiranju tujcev v Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine