11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Preložena prisega nove katalonske vlade

Novi katalonski predsednik Quim Torra je za nedoločen čas preložil za danes predvideno prisego nove katalonske vlade, potem ko je španska vlada zavrnila štiri ministre regionalne vlade, ki so zaradi prizadevanj za neodvisnost Katalonije v zaporu ali živijo v izgnanstvu v tujini.

 

Torra je v izjavi špansko vlado obtožil za blokado njegove vlade. Dodal je, da preučujejo pravne možnosti za rešitev iz te slepe ulice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Madridu ni hotela potrditi odloka, s katerim je Torra v soboto imenoval svojo vlado, ker je vanjo imenoval tudi štiri zagovornike neodvisnosti španske pokrajine, ki so zaradi tega v zaporu ali pa so se zatekli v tujino. Gre za bivše ministre v vladi Carlesa Puigdemonta, ki v Nemčiji čaka na odločitev sodišča o morebitni izročitvi Španiji, kjer ga obtožujejo upora v okviru prizadevanj za neodvisnost.

Madrid je ob tem sporočil, da zaenkrat ohranja neposredni nadzor nad pokrajino, ki ga je uvedel po njeni razglasitvi neodvisnosti oktobra lani.

Neposredno upravljanje vlade v Madridu s Katalonijo v skladu z ustavo sicer preneha veljati, ko bo položaj prevzela nova katalonska vlada in bo njena sestava uradno objavljena v regionalnem uradnem listu.

Vlada v Madridu naj bi načeloma za objavo v uradnem listu imela na voljo 10 dni časa, vendar pa ni gotovo, da bo to tudi storila, navaja AFP. Torra je medtem danes zagotovil, da gre za korak, ki ga je Madrid dolžan storiti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine