7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Preko 60 tisoč poljskih domoljubov v Varšavi zahtevalo “vrnitev h koreninam”

Na shodu ob 101. obletnici poljske neodvisnosti se je v Varšavi zbralo več deset tisoč ljudi. Ocene segajo od 47 pa vse do 150 tisoč ljudi. Glavni motiv letošnjega shoda domoljubov, ki je postal že del tradicije, pa je bila stisnjena pest, ki v roki drži rožni venec. Izbrani znak je simbol poljske povezanosti s katoliško cerkvijo in upor dekadenci zahoda.

 

V ponedeljek, 11. novembra se je več deset tisoč Poljakov udeležilo shoda s katerim slavijo svojo neodvisnost. Letos so obeleževali 101, obletnico, po ocenah pa naj bi se shoda udeležilo med 47 in 150 tisoč ljudi.

Simbol letošnjega shoda je bila po poročanju DW stisnjena pest, ki drži rožni venec, kar so organizatorji shoda opisali kot “simbol rimokatoliškega odpora do vse glasnejših klicev po pravicah homoseksualcev v državi.”

Veliko odobravanja je na shodu med zbrano množico požela skupina ljudi, ki so z bližnje stavbe umaknili mavrično zastavo, ki je visela.

“Vrniti se moramo nazaj k našim koreninam. Naš svet je zapustil Boga in Krščanstvo,” je zbranim domoljubom na shodu povedal eden od organizatorjev shoda Robert Bakiewicz. Drugače “bomo umrli kakor umirajo narodi Zahodne Evrope.”

Ob tem je bilo med zbranimi zaslediti tudi odpor do Evropske unije. Slišali so se klici “Ne Evropski uniji,” in “Bog, čast, domovina!”

Prisotni na shodu, med njimi številne družine pa so ravno tako po poročanju RT izrazile nasprotovanje splavu in izrazili podporo za tradicionalno družino. Ziemowit Przebitkowski iz skupine Vsepoljska mladež je izpostavil pomembnost gojenja “nacionalne morale” in potrebo po ustavitvi masovnega priseljevanja.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine