-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Prejšnji konec tedna so morale nevladne organizacije v sredozemskem morju rešiti več kot 600 migrantov!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Ugodne vremenske razmere in obvladovanje epidemije covida-19 so letos vplivale tudi na večje število migracij. Pri Združenih narodih ocenjujejo, da je letos prek Afrike v Evropo prispelo nad 45 tisoč migrantov, kar je mnogo več kot lani. Večje kot je število migracij, večje je tudi tveganje za smrt migrantov na morju zaradi neprimernih plovil. V zadnjem vikendu so morale nevladne organizacije rešiti več kot 600 migrantov, največ jih je rešila francoska humanitarna organizacija SOS Méditerranée, ki je na svojem krovu ponudila zavetje 450 migrantom.

Samo v soboto ponoči so morale nevladne organizacije pomagati plovilu v osrednjem Sredozemlju med Libijo, Tunizijo, Italijo in Malto, na katerem je bilo 400 migrantov, je sporočila francoska organizacija SOS Méditerranée. Francoska humanitarna organizacija je rešila še dodatnih 200 migrantov, trenutno pa je na njihovem krovu 450 migrantov, je poročal Remix.

“Reševalna akcija v mednarodnih vodah je bila zelo nevarna – ogromno leseno plovilo s 400 ljudmi na krovu se je znašlo v izjemno nevarni situaciji,” so dejali pri francoski humanitarni organizaciji. Pri reševanju sta jim pomagali tudi nemški nevladni organizaciji Sea Watch in ResQship. V samo 48 urah so nevladniki rešili približno 600 migrantov in jim nudili osnovno pomoč.

Francoska nevladna organizacija SOS Méditerranée je samo v soboto rešila nad 450 migrantov. (foto: EPA)

Po podatkih urada visokega komisarja za migracije pri Združenih narodih je iz Afrike prek Sredozemlja v Evropo prispelo nad 45 tisoč ljudi, kar je mnogo več kot lani v enakem času. Polovica migracij je tekla skozi Libijo in Tunizijo do Italije in Malte. S povečanim številom prehajanj migrantov pa se povečuje tudi število tistih, ki umrejo že na poti po morju. Mednarodna organizacija za migracije je pojasnila, da je samo v prvi polovici leta na morju umrlo že več kot 1100 migrantov, kar prav tako presega lansko število.

Slika je simbolična. (foto: EPA)

Večji migracijski val v letošnjem letu je mogoče pripisati lepemu vremenu in uspehom v boju s covid-19. Italijanske oblasti so zaskrbljene zaradi politične nestabilnosti v Tuniziji, zato se je Rim že povezal s Tunizijo, da bi lahko zagotovili boljši nadzor nad mejami.

Italijanske oblasti si želijo omejiti delovanje nevladnikov
Nevladna organizacija SOS Méditerranée je dejala, da so samo njihove ladje rešile več kot 32 tisoč migrantov od leta 2016, medtem pa se Italija trudi, da bi zmanjšala aktivnost nevladnih organizacij, saj njihove ladje naj ne bi bile namenjene reševanju velikega števila ljudi. Nevladniki so prepričani, da Rim le želi omejiti njihovo delo, prav tako pa so kritični do evropskih držav, ki podpirajo libijsko obalno stražo, ki migrantom preprečuje potovanje v Evropo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine