4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Preiskava umora malteške novinarke: Javnost zahteva premierjev odstop, Muscatu pa njegovi laburisti izrekli soglasno podporo

Malteški premier Joseph Muscat še naprej uživa podporo svoje stranke kljub vse glasnejšim pozivom javnosti, naj odstopi zaradi nezaupanja po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia. Njegovi laburisti so mu na današnji izredni seji izrekli soglasno podporo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

 

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu v soboto vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruana Galizie. Njegov odstop je na ulicah Vallette danes zahtevalo več tisoč protestnikov.

Premier po navedbah kritikov, tudi družine umorjene novinarke, ščiti odgovorne za umor, vendar je vodstvo stranke Muscatu odločeno stati ob strani. “Celotna skupina je podpirala Josepha Muscata in povedali smo mu, da je na njem, kdaj želi odstopiti,” je po štiriurni seji AFP povedal neimenovani vir iz stranke.

Prav tako so se predstavniki vodstva stranke strinjali, da bo Chris Cardona še naprej opravljal delo gospodarskega ministra in bo podpredsednik stranke. Cardona se je prejšnji teden odločil umakniti do konca preiskave umora Caruana Galizie.

Škandal je sicer že odnesel Muscatovega svetovalca Keitha Schembrija in ministra za turizem Konrada Mizzija. Po navedbah policijskih virov naj bi Fenech prav Schembrija imenoval za glavnega načrtovalca umora. Caruana Galizia, poznana tudi kot “Wikileaks v eni osebi”, je Schembrija, Mizzija in Cardono pred umorom obtožila korupcije.

Odstop Muscata je večkrat zahtevalo na tisoče protestnikov, prejšnji teden pa je k odstopu “ob prvi primerni priložnosti” pozval tudi posebni poročevalec Sveta Evrope Pieter Omtzigt. Muscat je vztrajal, da bo ostal na oblasti, dokler primer ne bo zaprt.

Viri v stranki so v soboto AFP povedali, da je Muscat pripravljen oditi, ko bo proti odgovornim vložena obtožnica. Stranka bi nato njegovega namestnika izvolila 18. januarja.

Na Malto bo v ponedeljek pripotovala delegacija Evropskega parlamenta, ki bo v državi do srede. Vodila jo bo nizozemska poslanka Sophie in’t Veld, njeno delo pa bo preveriti dvome v nepristranskost sodne veje oblasti in korupcije na visoki ravni. “Malta je del EU. To zadeva nas vse,” je na Twitterju zapisala in’t Veldova.

Na sodišču razkrita elektronska sporočila so pokazala, da naj bi bila tako Schembri kot Mizzi povezana z dubajskim podjetjem 17 Black, ki je v lasti Fenecha. Preiskava umora Caruana Galizie je sicer napredovala, potem so domnevnemu pomočniku v umoru, taksistu Melvinu Theumi, ponudili imuniteto v zameno za podatke o drugih vpletenih.

Schembrija so aretirali v torek, a so ga v četrtek izpustili, kar je sprožilo obtožbe o prikrivanju. Medtem so proti Fenechu v soboto vložili obtožnico. V ponedeljek naj bi sicer sodišče odločalo o njegovi zahtevi, da se zamenja glavnega preiskovalca v tem primeru Keitha Arnauda, češ da je bil tudi on tesno povezan s Schembrijem in premierjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine