1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Predsednika ZDA in Mehike podpisala skupno deklaracijo o odnosih med državama

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo v Beli hiši gostil mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. To je bil prvi obisk Obradorja v tujini, odkar je leta 2018 prevzel predsedniški položaj. Predsednika sta podpisala skupno deklaracijo o odnosih med državama.

Skupna deklaracija predsednikov držav omenja, da je Mehika največji trgovinski partner ZDA, kar zadeva blagovno menjavo od leta 2019. Preko meje gre vsak dan v obe smeri za približno 1,6 milijarde dolarjev blaga. Izjava omenja tudi pandemijo covida-19 in priznava, da je hudo prizadela obe državi, ki bosta usklajevali odgovor na izzive pandemije.

V ZDA so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom in 132.300 smrti zaradi covida-19. V Mehiki so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 275.003 okužbe. Zaradi covida-19 je umrlo 32.796 bolnikov.

Obrador, ki je ob inavguraciji leta 2018 prisegel, da ne bo nikoli potoval v tujino, se je v sredo Washingtonu Trumpu tudi zahvalil za “prijazen in spoštljiv odnos do Mehike”. Levičarski populist Obrador si je po ocenah opazovalcev z obiskom in pohvalami na račun Trumpa verjetno kupil nekaj mesecev miru pred novimi Trumpovimi grožnjami do predsedniških volitev v ZDA novembra letos.

Trump je pred volitvami leta 2016 Mehičane označil za posiljevalce in kriminalce ter Mehiki zagrozil z gradnjo zidu na meji, za katerega bo plačala sama. Že po prevzemu predsedniškega mandata je Mehiki tudi zagrozil s sankcijami oziroma carinami, vendar se nobena od groženj ni uresničila.

Se je pa nemoteno nadaljevalo trgovanje med državama. Mehičani se že pred Trumpom niso več množično izseljevali v ZDA, saj je sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) ustvaril številna bolje plačana delovna mesta doma. Trump je pred volitvami grozil, da bo Nafto razdrl, ker je katastrofa za ZDA in je izsilil pogajanja o novem sporazumu Severne Amerike, ki je začel veljati 1. julija in nosi kratico USMCA. Velikih razlik z Nafto ni in Mehika je novi sporazum prva ratificirala.

Ob Obradorju bi moral na slovesnost ob uveljavitvi USMCA priti v Washington tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki pa je vabilo vljudno zavrnil. Svetovni voditelji redko zavrnejo obisk Bele hiše, dogaja se prej obratno, saj se v bistvu prerivajo za to čast. Kanadčan je kolega iz ZDA in Mehike obvestil, da med pandemijo covida-19 ni primeren čas za vljudnostne obiske.

Obrador je v ZDA na svoj prvi obisk tujine potoval v ekonomskem razredu letala redne linije. Nosil je zaščitno masko, ki jo je potem v Beli hiši snel, ker je Trump ne nosi. Skupaj s celotno mehiško delegacijo so Obradorja tudi testirali na okužbo z novim koronavirus, preden se je srečal s predsednikom ZDA.

“Nikoli nas nisi obravnaval kot kolonijo, zato sem tu, da povem Američanom, da se je njihov predsednik do nas obnašal prijazno in spoštljivo,” je v sredo v Beli hiši še dejal pragmatični levičar Obrador.

Trump je Obradorja že pred srečanjem označil za dobrega človeka in prijatelja, odnose med državama pa za odlične. Trump je z Mehiko zadovoljen, odkar je privolila, da prosilce iz Srednje Amerike za azil v ZDA zadrži v Mehiki, dokler se v ZDA ne konča azilni postopek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine