15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Predsednik Ukrajine povečuje vojsko, »da se mir nadaljuje«

Piše: Jože Jan

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelensky je podpisal odlok o povečanju števila vojakov ukrajinske vojske s 250.000 na 350.000 mož. »Ta odlok podpišem z veseljem, ker je za nadaljevanje miru«.

»Ta odlok predvideva povečanje denarnega nadomestila za vse vojaško osebje na raven treh minimalnih plač, prehod v poklicno vojsko in podaljšanje trajanja delovnih pogodb,« je dejal ukrajinski predsednik na govoru v parlamentu. Odlok poveča tudi število ukrajinskih oboroženih sil za 100.000 vojakov in ustanavlja 20 dodatnih brigad v ukrajinski vojski.

»Ta odlok ni zato, ker prihaja vojna. Ta odlok sem podpisal za nadaljevanje miru. Z veseljem ga podpišem,« je dejal ukrajinski predsednik, ki je prejšnji petek izjavil, da je ukrajinska vojska, ki ima 300.000 rezervistov, na isti ravni vojsk drugih držav Nata.

Glede napetosti z Rusijo je Zelensky znova pozval k umiritvi in ne širitvi panike. Kritiziral je tudi države, ki so odločile evakuacijo svojega diplomatskega osebja in zavrnil argumente, da gre za »nebistveno« osebje.

Vir: El Mundo, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine