10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Predsednik španske vlade podvojil trud za energetsko reformo

Piše: Jože Jan 

V Ljubljani, Luksemburgu in Bruslju zahteva »drzne in silne ukrepe« za znižanje cene električne energije »v krizi brez primere«. Sánchez je pozval k izrednim ukrepom, ki bi zajezili višanje cen. 

Predsednik španske vlade Pedro Sánchez je ta teden podvojil svoj lobi v Evropi: »Komisijo smo prosili, naj bo pogumna v svojem odzivu. Soočamo se s krizo brez primere, ki zahteva izredne ukrepe, močne inovativne ukrepe s strani EU, da bi lahko omejila dvig cen električne energije«, je izjavil Sánchez v Ljubljani, kjer se udeležuje vrha Unije z Balkanom.

Strategija Španije se zaostruje, namesto, da bi popustila. Predsednik je v Sloveniji zahteval drznost, podpredsednica Ribera je v Luksemburgu na sestanku s kolegi obravnavala to krizo, evroposlanci španskih strank PSOE, Podemos in Izquierda unida v Strasbourgu tudi želijo, da se o tem nujno govori in ukrepa. Španska vlada skupaj s Francijo, Romunijo, Grčijo in Češko meni, da so potrebni veliko bolj agresivni ukrepi, od dolgoročne strategije EU za skupni odkup in skladiščenje plina, do globoke reforme in regulacije veleprodajnega trga.

»Vlada je te tedne, pred zvišanjem cen, predlagala vrsto ukrepov: gre za evropsko vprašanje, ker zadeva vse države« je včeraj dejal Sánchez na koncu srečanja.

Vlade imajo omejen prostor za ukrepanje v skladu s sedanjo zakonodajo. Lahko ukrepajo na maloprodajnem trgu, ne morejo pa pritiskati na proizvodnjo. Madrid in Pariz menita, da je čas za evropske ukrepe z inovativnimi predlogi.

Madrid potrebuje intenzivno razpravo. V sredo zvečer sta v Ljubljani na neformalni večerji 27 voditeljev držav EU samo dva evropska voditelja omenila to krizo: Sánchez in Andrej Babis iz Češke. Nihče drug. Evropski svet bo o tem razpravljal šele 21. in 22. oktobra v Bruslju.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je danes zjutraj pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta pojasnila, da se strinja, da se mora EU odzvati hitro in usklajeno. Evropska komisija bo zagotovo decembra predlagala reformo trga s plinom, da bi postal bolj odporen na zvišanje cen, kar vključuje nekatere zamisli Španije o nakupu in skladiščenju. Bruselj ocenjuje, da se bodo po prvem četrtletju leta 2022 cene ustalile.

Predsednik Sánchez je izključil bolj drastične enostranske ukrepe, vendar je opozoril, da se bo – če ne bo dogovora v EU – sklical na odločbo Unije, ki omogoča ukrepanje med članicami, če se jih s

Vir: El Mundo, Španija

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine