17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Predsednik slovenske vlade Janez Janša med vrhom EU: Še vsaj nekaj časa se bo treba zanesti predvsem nase!

Voditelji članic EU so dali včeraj zvečer finančnim ministrom območja evra dva tedna časa, da pripravijo predloge za fiskalno ukrepanje v odziv na krizo zaradi novega koronavirusa, piše v skupni izjavi, ki so jo sprejeli. Izpostavili so tudi, da je treba začeti pripravljati usklajene ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb in gospodarstev.

Pri teh predlogih je treba upoštevati izjemno naravo šoka zaradi novega koronavirusa in bolezni covid-19, ki je prizadel vse države, so še zapisali voditelji v skupni izjavi na sedmih straneh.

Evropskega reševalnega mehanizma ESM pa v izjavi niso omenili, čeprav je bil v ospredju razprave in čeprav je šef evroskupine Mario Centeno pred nekaj dnevi izrazil pričakovanje, da bodo dali voditelji usmeritve za pripravo instrumenta pomoči iz ESM.

Centeno je poročal o široki podpori pandemični krizni pomoči s pogojevanimi previdnostnimi posojili iz ESM, ki ima 410 milijard evrov posojilne zmožnosti. ESM je z ugodnimi, a močno pogojevanimi posojili pomagal v finančni krizi.

Razlog, da se ESM ne pojavi v izjavi, naj bi bil italijanski premier Giuseppe Conte, ki naj bi bil blokiral skupen odziv voditeljev EU na krizo zaradi koronavirusa. Načrtovani ukrepi naj se mu namreč ne bi zdeli dovolj močni, inovativni in prilagojeni vojnim razmeram.

Conte, ki je pred dvema letoma grozil tudi z vetom na skupne rešitve pri soočanju z migracijskimi izzivi, a je na koncu pristal na dogovor, naj ne bi bil želel pristati na skupno izjavo, dokler je v njej omenjen ESM, ne pa tudi skupne obveznice. Evropi naj bi bil dal deset dni časa, da poišče rešitev, ki bo ustrezala resnosti razmer.

Slovenski premier Janez Janša je v prvem odzivu takoj po koncu virtualnega zasedanja po Twitterju zapisal: “S težko muko na koncu vsaj malo pospešili pripravo simetričnega odgovora za celotno EU. Upanje umre zadnje. Koronaobveznica.”

Pred tem je Janša med zasedanjem tvitnil, da se zasedanje vleče že od 16. ure in da razprava odraža vso resnost položaja, kakršnega Evropa ni imela vse od leta 1945. “Še vsaj nekaj časa se bo treba zanesti predvsem nase,” je še dodal.

Janša je sicer skupaj s še osmimi voditelji, med katerimi je tudi Conte, dan pred zasedanjem pozval k pripravi skupnega dolžniškega instrumenta. Med pobudnicami sta tudi Španija in Francija. A Nemčija, ki kot največje gospodarstvo območja evra v takšnih projektih prevzame največ odgovornosti, skupnemu zadolževanju za zdaj še vedno odločno nasprotuje.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po videokonferenci voditeljev jasno zavrnila pozive nekaterih držav k izdaji skupne evrske obveznice za spopad z zdravstveno in posledično gospodarsko krizo. “Menim, da imamo z ESM krizno orodje, ki nam ponuja veliko možnosti ukrepanja, s katerim ne postavljamo pod vprašaj temeljnih načel našega skupnega, a obenem tudi odgovornega ravnanja,” je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Dodala je, da Nemčija v tem stališču ni bila osamljena. Podobno oceno je sicer podal tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, med nasprotniki koronaobveznice pa je tudi Nizozemska.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v povezavi s koronaobveznicami dejal, da so razpravljali o različnih možnostih, da je bila razprav močna in koristna ter da bodo nadaljevali vsa prizadevanja.

Voditelji so sicer včeraj znova obljubili, da bodo storili vse potrebno za zaščito državljanov in premostitev krize ob ohranjanju evropskih vrednot in načina življenja. A konkretnih rezultatov ni, le nekaj napovedi.

Izpostavili so na primer, da je treba začeti pripravljati ukrepe, potrebne za vrnitev k normalnemu delovanju družb in gospodarstev. “To bo terjalo usklajeno izhodno strategijo, celovit načrt za okrevanje in naložbe brez primere,” piše v izjavi.

Pozvali so predsednico Evropske komisije in predsednika Evropskega sveta, naj v posvetovanju z drugimi institucijami, zlasti Evropsko centralno banko, s tem namenom začneta pripravljati kažipot in akcijski načrt.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da je nujno uskladiti ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb, zlasti glede omejevanja družbenih stikov, saj sicer tvegamo spodkopavanje sprejetih izrednih ukrepov.

Poleg tega je predsednica na novinarski konferenci po vrhu izpostavila, da bo komisija gostila spletni donatorski dogodek za financiranje razvoja cepiva proti covidu-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine