14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Predsednik SDS Janša: Večno moramo biti hvaležni Ukrajini, ki brani Evropo

Piše: Bogdan Sajovic

Janez Janša se je udeležil foruma IDC Washingtonu. Predsednik SDS je častni član svetovalnega odbora največjega združenja desnosredinskih strank. Janša je sodeloval tudi v pogovoru na temo vojne v Ukrajini.  

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je udeležil foruma International Democratic Union (IDU) v Washingtonu, kjer so se srečali desnosredinski politični strokovnjaki, aktivisti in voditelji sveta. Srečanja IDU omogočajo izmenjavo mnenj in razprave v edinstvenem okolju med podobno mislečimi partnerji, ki so zavezani skupnim vrednotam svobode in demokracije. Janša je sodeloval tudi v pogovoru na temo Vojna v Evropi – kako obnoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Janez Janša je v pogovoru dejal, da so na začetku le trije evropski voditelji verjeli, da se bo Ukrajina bojevala in da Rusija ne bo uresničila svojega načrta ter zavzela Ukrajine v desetih dneh. Izpostavil je, da je na žalost večina drugih verjela, da bo Rusija zmagala.

Poudaril je, da sta za neuspeh Rusije zaslužna dva pomembna dejavnika: enoten in močan odziv Ukrajine ter reforma vojske pod nekdanjim ukrajinskim predsednikom Porošenkom. S temi reformami in pomočjo ZDA, Združenega kraljestva in Kanade je Porošenko zgradil in posodobil ukrajinsko vojsko, ki je bila pred tem zastarela in po sovjetskem vzoru.

Putin je pospešil širitev Nata

Predsednik SDS je opozoril tudi, da zaradi nekaterih strateških napak danes trpijo ljudje v Ukrajini. Ena teh je bila blokada pristopnih pogajanj Ukrajine in Gruzije za vstop v Nato leta 2008. Dejal je, da “če se ne širi Nato, potem se širi nekdo drug, kar si je pomembno zapomniti tudi v prihodnje”.

V govoru je Janša posvaril pred retoriko, da je ne glede na vse vojno treba ustaviti, ki ne podpira Ukrajine, ampak mir in mirovna pogajanja. Dejal je, da taka retorika podpihuje dejanja Moskve in skrajno levico v Evropi, ki je tradicionalno proruska.

Predsednik je obsodil počasnost odziva Evrope in Nata ter razložil, da je Putin verjel, da lahko izsiljuje Evropo, saj ta po navadi ne reagira hitro. Delno je Putin imel prav, kar se je pokazalo v počasnosti dostave vojaške pomoči Ukrajini. “Če bi bilo raketno in protiletalsko orožje dostavljeno pravočasno, v Ukrajini ne bi bilo takega uničujočega učinka na strateško infrastrukturo,” je komentiral predsednik SDS. Ob tem je spomnil, da tudi Rusi nimajo neomejenega števila izstrelkov.

Politično gledano, je dejal Janša, je Putin pospešil širitev Nata. Pred letom dni ni nihče verjel, da se bo Finska pridružila Severnoatlantskemu zavezništvu ali da bo Evropa povečala vojaške izdatke. Poleg tega prvič v zgodovini potekajo resne razprave o tem, kako uskladiti orožarsko logistiko, ki se je izkazala za velik problem. Opozoril je tudi, da čeprav Evropa veliko troši za vojsko, poraba ni racionalna.

Ob koncu je Janša še dejal, da moramo biti večno hvaležni Ukrajini, ki brani Evropo. Obsodil je (začetno) sodelovanje zahodnih podjetij z rusko vojaško industrijo, in dejal, da tudi Rusiji zmanjkuje sodobne tehnologije. Končal je z mislijo, da čim bolj ko povečamo dobavo sodobnega orožja Ukrajini, hitreje se bo vojna končala.

Janša je častni član svetovalnega odbora IDC

Mednarodna demokratska zveza združuje desnosredinske politične stranke. Ima namreč več kot 80 članic iz več kot 60 držav in je edina tovrstna mednarodna organizacija s strankami članicami z vseh celin. SDS je članica Mednarodne demokratske zveze s sedežem v Münchnu. IDU ta čas predseduje nekdanji kanadski premier Stephen Harper, v vodstvu pa so še številni znani svetovni konservativni politiki. Janez Janša je avgusta postal častni član svetovalnega odbora skupaj z Avstrijcem Sebastianom Kurzem in Avstralcem Scottom Morrisonom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine