30.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 junija, 2022

Predsednik poljske Platforme evropskega spomina in vesti dr. Łukasz Kamiński o pisnih grožnjah: »Obstaja tanka meja med nasilniškimi besedami ali grožnjami in resničnim nasiljem«

Piše: A. S.

Novice o smrtnih grožnjah in nabojih, ki so jih preko pošte prejeli predsednik vlade Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter dve poslanski skupini v državnem zboru, DeSUS in SNS, odmevajo tudi po tujini. Za Demokracijo je omenjene grožnje komentiral tudi dr. Łukasz Kamiński, predsednik poljske Platforme evropskega spomina in vesti.

Kaminski se je sicer konec avgusta mudil v Sloveniji, kot gost na mednarodni konferenci ob Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarizmov, ki je potekala v Ljubljani. Grožnje je označil za zaskrbljujoče novice in poudaril, da ko začne enkrat nasilje nadomeščati razpravo in argumente, lahko to pomeni začetek konca demokratične ureditve.

»Obstaja tanka meja med nasilniškimi besedami ali grožnjami in resničnim nasiljem. Upam, da bodo tovrstna dejanja obsodili vsi predstavniki vseh političnih sil. Iz zgodovine vemo, da je trenutek, v katerem nasilje zamenja razpravo in argumente, nevaren, saj lahko pomeni začetek padca demokratične ureditve«, je rekel dr. Kaminski.

Sorodne vsebine