28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Predsednik hrvaškega sabora zaradi Šešljevih žalitev prekinil obisk v Srbiji

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je prekinil dvodnevni uradni obisk v Srbiji, potem ko je srbski poslanec Vojislav Šešelj snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je ob obisku hrvaškega predstavnika visela pred srbskim parlamentom v Beogradu, ter vulgarno žalil hrvaško delegacijo, je poročal hrvaški radio.

 

Jandroković je danes prispel na dvodnevni uradni obisk v Beograd, ki je bil napovedan kot nadaljevanje prizadevanj za izboljšanje odnosov med Zagrebom in Beogradom. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je februarja uradno obiskal Zagreb na povabilo hrvaške kolegice Kolinde Grabar-Kitarović.

Po srečanju Jandrokovića s predsednico srbske narodne skupščine Majo Gojković so srbski in hrvaški mediji začeli poročati o Šešljevem nespoštljivem obnašanju na podlagi poročila Srbske radikalne stranke (SRS).

Šešelj, ki je bil prejšnji teden obsojen zaradi zločinov proti človečnosti med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, je pred parlamentom zagledal hrvaško zastavo in jo poskusil strgati, a je padla na tla. Potem sta s poslancem SRS Filipom Stojanovićem hrvaško zastavo še poteptala, incidenta pa niso uspeli preprečiti skupščinski varnostniki, so poročali mediji. Kot so dodali, je Šešelj tudi vulgarno žalil hrvaško delegacijo, ko jo je srečal v skupščini.

Jandroković je na srečanju z Gojkovićevo izrazil prepričanje, da bo njegov obisk prispeval h kakovosti odnosov med Hrvaško in Srbijo, a je potem zaradi Šešljevega “neciviliziranega” ravnanja prekinil uradni obisk, še preden je opravil napovedano srečanje s srbsko ministrico za evropske integracije Jadranko Joksimović.

Predsednik hrvaškega parlamenta je pred odhodom iz Beograda kratko izjavil, da je šlo za “mejo, preko katere niso mogli”, ter napovedal novinarsko konferenco po vrnitvi v Zagreb. Gojkovićeva je ostro obsodila Šešljevo obnašanje kot nesprejemljivo.

Načrtovano je bilo, da se bo Jandroković danes udeležil vnovične otvoritve predstavništva hrvaške gospodarske zbornice (HKG) v Beogradu, ki je bilo zaprto od leta 2013. Za sredo sta bili načrtovani tudi srečanji s predsednikoma srbske države in vlade Vučićem in Ano Brnabić, ter srečanje s hrvaško manjšino v Subotici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine