9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Predsednik Evropskega sveta Tusk o migracijskem dogovoru: Prekmalu govoriti o uspehu

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je zadržan glede sinočnjega migracijskega dogovora. “Še veliko prekmalu je govoriti o uspehu”, je ocenil in opozoril, da je dogovor voditeljev najlažji del, veliko težje bo to uresničiti na terenu. Tusk sicer kot “politični preboj” izpostavlja dogovor o centrih za izkrcanje migrantov zunaj unije.

Predsednik Evropskega sveta je izpostavil, da je vrh potrdil tri njegove predloge: vzpostavitev platform za izkrcanje migrantov zunaj unije, s katerimi bi uničili poslovni model tihotapcev z migranti, poseben finančni instrument v okviru večletnega evropskega proračuna 2021-2027 za preprečevanje nezakonitih migracij ter krepitev pomoči libijski obalni straži.

Poleg tega je vrh po njegovih besedah posredoval jasno sporočilo vsem plovilom, tudi ladjam nevladnih organizacij, da morajo spoštovati pravo in da ne smejo ovirati dela libijske obalne straže.

Na podlagi italijansko-francoskega predloga so se voditelji dogovorili tudi o vzpostavitvi nadzorovanih centrov za migrante v tistih članicah unije, ki jih želijo gostiti po načelu prostovoljnosti, je še povedal Tusk.

Med vsemi temi elementi dogovora je predsednik Evropskega sveta izpostavil platforme za izkrcanje migrantov zunaj unije kot “politični preboj” in pravo politično prioriteto. Ta koncept je sicer še vedno zelo sporen, a nič ni preprosto v tem kontekstu, je dejal in dodal, da je tudi glede tega na vrhu videl enotnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine