15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Predsednik Evropske komisije Juncker: Volitve so notranja stvar države

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v danes objavljenem intervjuju pozval k spoštovanju nove italijanske vlade, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd. Ob tem je tradicionalne stranke opozoril, da se ne smejo posluževati populizma. Poleg tega je govoril tudi o upravljanju migracij in odnosih z ZDA.

 

“Pokazati moramo spoštovanje do Italije,” je v intervjuju za medijsko mrežo RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), ki so ga posredovali iz njegove tiskovne službe, dejal Juncker.

V Rimu je v petek prisegla vlada, ki jo sestavljata Liga in gibanje, vodi pa jo politični novinec Giuseppe Conte. Stranki sta se v koalicijskem dogovoru zavezali, da bosta končali z varčevanjem, v odnosu z Brusljem pa bosta ostrejši, predvsem kar se tiče migracij in vloge evra.

Glede visokega italijanskega dolga je Juncker dejal, da “ni zagovornik dajanja lekcij”. “To se je dogajalo v primeru Grčije, predvsem s strani nemško govorečih držav,” med drugim Nemčije, je dejal.

Poudaril je, da se ne smejo ponoviti napake, ki so bile storjene v odnosu do Aten, predvsem ko je leta 2015 oblast prevzel vodja skrajno leve Sirize Aleksis Cipras. “Dostojanstvo Grkov je bilo poteptano. To se v primeru Italije ne sme ponoviti” je posvaril.

Na vprašanje, kako ustaviti val populizma v Evropi, je odgovoril, da se tradicionalne stranke, kot so krščanski demokrati, socialdemokrati in liberalci, ne smejo podati na pot populizma. “Od evropskih politikov pričakujem, da se bodo postavili na pot populistom. V nasprotnem primeru grozi, da bo populizem uničil našo Evropo,” je pojasnil.

Spregovoril je tudi o migracijah, pri čemer je dejal, da se stvari na tem področju premikajo. Tako so predlagali, da bi bila v prihodnjem večletnem proračunskem obdobju med letoma 2021 in 2027 dodelitev evropskih sredstev vezana na nove kriterije. Sprejemanje in vključevanje migrantov bo pomembnejši dejavnik. “To ni bilo deležno splošnega odobravanja, vendar sem se pripravljen boriti za evropsko solidarnost,” je povedal.

V intervjuju je govoril še o odnosih z ZDA, ki so v petek uvedle carine na jeklo in aluminij iz EU. Dejal je, da je Bruselj zato sprožil postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), uvedel pa bo tudi povračilne carine. Poudaril je, da je še prezgodaj za odgovor na vprašanje, ali bo morala EU sprejeti izgubo najtesnejšega partnerja.

Glede odstopa Washingtona od iranskega jedrskega sporazuma pa je dejal, da to ni bilo dobro za svetovni mir. “Smo sooblikovali ta sporazum in moramo ga braniti,” je povedal.

Zanimivo je sicer, da Juncker velja za politika, ki je pod precejšnjim vplivom imperija Georgea Sorosa, prav slednji pa je močno posegal v notranje zadeve v Makedoniji in dosegel, da so oblast prevzeli socialisti, ki jih vodi Zoran Zaev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine