24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Predsednik belgijskih socialdemokratov: Ne počutim se kot da živim v Belgiji

Piše: Ivan Šokić

V bruseljskem okrožju Molenbeek-Saint-Jean je zaradi vedno večjega deleža muslimanskega prebivalstva vedno več raznolikosti. Oblasti pa imajo tako velike težave z integracijo, da celo predsednik belgijske socialdemokratske stranke Naprej priznava, da območje ni mogoče prepoznati kot del Belgije. 

“Ko se vozim skozi Molenbeek, čutim kot da nisem v Belgiji,” je nedavno v pogovoru za flamski tabloid Humo priznal Conner Russeau, predsednik belgijske socialdemokratske stranke Naprej.

Po Russeaujevem mnenju v Molenbeeku živi večina ljudi, ki je bila rojena v Belgiji a imajo s flamskim ali francoskim jezikom hude težave pri sporazumevanju. “V Bruslju so zaradi pomanjkanja učiteljev ljudje, ki poučujejo v Arabščini, ker ne govorijo francosko. To je nesprejemljvo,” opozarja mladi socialdemokrat. “In kaj počne flamska vlada? Zviša cene jezikovnih tečajev, da bi zmanjšala čakalne vrste.”

V nekaterih regijah v Belgiji se po Rousseaujevih trditvah govori izključno arabsko, zaradi česar se otrokom v takšnem okolju ni potrebno naučiti jezika države v kateri živijo. To posledično ogroža njihovo izobraževanje in kasneje možnosti za službo.

Rousseaujeve trditve so razjarile preostanek belgijske levice. Vodja poslanske skupine Socialistične partije Ahmed Laaouej je bil prvi, ki je izjave predsednika stranke Naprej označil za “nedopustne, stigmatizirajoče in ksenofobne.” Laaouej vztraja, da je Bruselj “kozmopolitanska regija s soseskami, ki izkušajo veliko raznolikost v prebivalstvu.”

Oglasila se je tudi bruseljska županja Catherine Moureaux, ki je Rousseaujev odnos opisala kot “karikaturen” in “zaničevalen”. Mladi politiki je zaradi resnicoljubnosti bil deležen kritik tudi večih ministrov v levi vladi kot tudi iz vrst lastne stranke. V bran ga je vzela belgijska desnica. Molenbeek je medtem območje Bruslja v katerem živi najvišji delež tujih državljanov od česar 40 odstotkov predstavljajo muslimani. V območju je ravno tako 40 odstotkov mladih brezposelnih.

Vir: rmx.news

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine