16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Pozor, Francija bo prodajala »družinsko srebrnino«. Kdaj bo na vrsti Slovenija?

Francoska vlada je danes predstavila predlog za prodajo državnih deležev v nekaterih podjetjih, med katerimi so upravljavec pariškega letališča, državna loterija in energetska družba Engie. Izkupiček naj bi namenili za poseben sklad za inovacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Gre za ponoven razmislek o vlogi francoske države v gospodarstvu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za časnik Les Echos dejal gospodarski minister Bruno Le Maire. “Vpliv države je mogoč tudi na druge načine kot z delničarstvom,” je dodal in kot možno alternativo navedel povečano regulacijo.

Predlog zakona, ki ga je danes predstavila vlada, predvideva zmanjšanje lastniških deležev države  upravljavcu letališč Aeroports de Paris, loterijski družbi Francaise de Jeux in energetski skupini Engie. Na kakšen izkupiček računajo, ni navedeno, poroča AFP.

Le Maire je za omenjeni časnik dejal, da je vrednost deležev ocenjena na 15 milijard evrov, večino kupnine pa bi namenili za državni sklad, prek katerega bi spodbujali inovativne tehnologije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med lansko predvolilno kampanjo obljubil za 10 milijard evrov javnih investicij v nove prebojne tehnologije, kot sta umetna inteligenca in robotizacija. “Iz upravljavskega pristopa se premikamo k pristopu za investicije v prihodnost,” je dejal minister.

Država ima trenutno v lasti 50,6-odstotni delež družbe Aeroports de Paris, ki upravlja z letališči Charles de Gaulle, Orly in Le Bourget.

V Francaise de Jeux ima država 72-odstotni lastniški delež, nameravajo pa pred prodajo zaostriti zakone s področja iger na srečo, je napovedal Le Maire.

V skupini Engie je država, potem ko je januarja prodala 4,1-odstotni delež, izkupiček pa namenila za reševanje jedrskega koncerna Areva, z 28,7-odstotnim deležem še vedno največji posamični delničar. Engie je med drugim proizvajalec in ponudnik električne energije ter največji uvoznik utekočinjenega zemeljskega plina.

Tudi Slovenija je znana po močni vlogi države v gospodarstvu. Kdaj se bo začela tudi pri nas začela prodaja deležev v podjetjih ter bankah? Za začetek bi morali najprej prodati NLB …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine