12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Požari v Kaliforniji bodo goreli še vsaj do septembra. In krivec? Globalno segrevanje, kajpak!

Ministrstvo ameriške zvezne države Kalifornija za gozdove in požarno zaščito je v torek sporočilo, da bodo veliki požari v naravi na čelu z največjim v zgodovini, ki je zajel skoraj 120.000 hektarjev, goreli po državi najmanj do septembra. Guverner Kalifornije Jerry Brown je dejal, da je to na žalost sedaj nova normalnost.

 

Požar Mendocino, ki ga tvorita dva združena požara, je sedaj velik kot mesto Los Angeles. Pogašen zagotovo ne bo do septembra. Podobno velja tudi za večino od 17 požarov v naravi, ki trenutno divjajo po Kaliforniji. V naslednjih dneh se bodo temperature na severu Kalifornije dvignile do 43 stopinj Celzija in bo še huje.

Mendocino je v torek uradno postal največji v zgodovini države, ko je podrl šele osem mesecev star rekord požara Thomas, ki je uničil 1000 objektov in 114.000 hektarjev v okrožjih Santa Barbara in Ventura na jugu države.

Mendocino je doslej požgal le 75 hiš in povzročil evakuacijo 23.322 ljudi, požar Carr severno od Sacramenta pa je zakrivil smrt sedmih ljudi. Doslej so ga uspeli omejiti 47-odstotno.

Vsi požari skupaj, ki trenutno divjajo po Kaliforniji, so doslej požgali 250.000 hektarjev površine, z njimi pa se bori skupaj 14.000 gasilcev.

Stroški boja s požari so Kalifornijo, ki proračunsko leto začenja in končuje z junijem, v tem proračunskem letu stali 773 milijonov dolarjev, kar je trikrat več kot na primer leta 2013.

Ker bodo podobni požari v prihodnje zaradi podnebnih sprememb postali nova normalnost, se je v Kaliforniji vnela debata glede redčenja gozdov. Guverner Brown in nekateri drugi politiki to idejo podpirajo, vendar se pri tem prepirajo z okoljevarstveniki, ki jih skrbijo živalske vrste, čeprav jih po velikem požaru potem nima več kaj skrbeti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine