0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Požari divjajo tudi v Kaliforniji – tam evakuirali kar šest tisoč ljudi!

Piše: STA

Požar Oak (hrast) v bližini Nacionalnega parka Yosemite v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ki je izbruhnil v petek, je doslej uničil 56 kvadratnih kilometrov površin, povzročil evakuacijo 6000 ljudi, uničil najmanj deset objektov, pet pa jih je poškodoval. Z njim se bori 2000 gasilcev.

Gasilci kljub pomoči letal in buldožerjev požara še niso uspeli omejiti, ker je Kalifornija skupaj z večjim delom zahoda ZDA letos izpostavljena hudi suši in vročini brez vlage. Na srečo gori na redko poseljenem goratem območju jugozahodno od parka Yosemite, zato ogenj ne ogroža ljudi, vendar pa je to že drugi požar v bližini istega parka.

Požar Washburn, ki je divjal južno od parka, je po dveh tednih boja gasilcev sedaj 80-odstotno omejen. Ta požar je uničil 19 kvadratnih kilometrov površin, ogrožal pa je tudi znamenita ogromna drevesa sekvoje.

Požar Oak je že sedaj veliko večji, guverner Kalifornije Gavin Newsom pa je za celotno okrožje Mariposa, kjer divja požar, razglasil izredne razmere. Do nedelje je zaradi požara 3100 odjemalcev ostalo brez elektrike.

Požare na zahodu ZDA po mnenju strokovnjakov povzročajo podnebne spremembe, v prihodnosti naj bi bilo še huje. Zahodni del ZDA je zadnja leta vse bolj vroč in suh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine